IMPLICARE – Prefectura se implică în cazul gropii temporare de gunoi de la Sighet. Când va deveni funcţională

356

În vara anului 2017, în urma măsurilor adoptate de către Uniunea Europeană, care prevedeau închiderea gropilor de gunoi neconforme, depozitul de deșeuri de la Sighet, situat în zona estică a municipiului, Teplița, a fost închis.

A urmat o perioadă care a produs disconfort sighetenilor, gunoiul menajer nefiind ridicat de către firma de salubrizare. Ulterior, s-a găsit soluția transportării acestuia spre depozite din Baia Mare și Oradea, până la deschiderea unei gropi temporare, a cărei finalizare se preconiza către finalul lunii noiembrie 2017. Din păcate, nici până în prezent depozitul de deșeuri temporar nu este funcțional, nu are toate avizele, iar în zona fostei gropi s-au adunat munți de gunoaie, spre disperarea celor care domiciliază în zonă.

“Am înțeles, din verificările realizate, că groapa de gunoi temporară va deveni funcțională cu data de 16 februarie 2018, dată la care se va emite de către Agenția pentru Protecția Mediului avizul de mediu. Din informațiile furnizate de către reprezentanții aceste instituții, am aflat că o familie care domiciliază în zonă a atacat în instanță decizia de încadrare emisă în luna septembrie 2017 de către această instituție, decizie care a stat la baza emiterii autorizațiilor ulterioare de către alte instituții abilitate. Motivul principal invocat de petenți se referă la distanța la care se află groapa provizorie față de locuințe, susținându-se că ar fi sub 1000 m, cât prevede legislația. Sperăm ca, odată cu punerea în exploatare a gropii provizorii, să se reducă din disconfortul creat cetățenilor care domiciliază în zonă, disconfort care să dispară odată și cu darea în folosință a depozitului ecologic de la Sârbi, proiect care s-a demarat în urmă cu ceva timp. Există semnale că acest lucru se va realiza în vara acestui an’’, a declarat, pentru AxaNews.ro, Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș

Liviu ȘIMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here