PATRUPEDE – Îmbrăcămintea pentru câini, un moft, sau o necesitate

463

Tot mai des vedem persoane care-și plimbă animalele de companie pe care le-au îmbrăcat în diferite hăinuțe, create special pentru patrupede. Dacă acum câțiva ani, totul părea doar un moft, în ultimii ani, aceste accesorii pentru animale au devenit un „must have” pentru orice cățeluș.

Nu mai e nicio noutate și nu se mai distrează nimeni când vede pe stradă un cățel îmbrăcat în diferite hăinuțe. Dând o simplă căutare pe Internet, magazinele sau furnizorii de astfel de produse abundă în oferte pentru toate mărimile sau rasele de câini. Însă, informațiile elementare de zoologie arată că animalele cu blană rezistă la temperaturi extreme, atât cu minus, cât și cu plus, asfel că, deși sunt ierni reci cu zăpadă, sau veri toride, câinii sunt astfel „proiectați” încât să reziste la aceste oscilații, să se adapteze la temperaturi exterme. Dacă sunt utile sau doar simpatice, explică Tic Angheluță, psiholog, specializat în dresarea câinilor. El arată că, deși câinii au blana și a trebui să reziste afară fără îmbrăcăminte, situația este diferită la câinii care sunt ținuți în casă. El arată că primăvara, câinii își schimbă părul, adaptându-se, astfel, pentru vară, respectiv vor avea o blană mai rară. Toamna, în schimb, le crește o blană mult mai deasă, pentru a-i pregăti pentru iarnă. Această abilitate se estompează la câinii ținuți în casă mereu. „Câinii care stau în casă, în special cei de talie mică, nu își mai schimbă părul primăvara și iarna, pentru că stau la temperatură constantă. Astfel, atunci când sunt scoși afară la temperaturi scăzute, ei se adaptează mai greu sau deloc”, spune el, arătând că în aceste condiții, hainele pentru câini sunt recomandate.

În plus, mai arată el, pentru câinii din rase cu blana mai lungă sunt de un real ajutor, pentru că le protejează blănița. „Rasele de câini cu blana mai lungă sunt mai greu de întreținut, iar hăinuțele îi protejează”, mai spune el.

 

credit foto: Guliver/GetyImages

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here