(I)LEGALITATE – Moda animalelor sălbatice la pensiuni prinde și în Maramureș

30

Sunt pensiuni în județul Maramureș, dar nu numai, dar și lăcașuri de cult unde găsim animale sălbatice care sunt ținute în țarcuri pentru a atrage cat mai multă lume. Cel mai adesea vedem căprioare, dar Maramureșul a avut și cazuri de animale rare care au fost ținute în captivitate și care au devenit un fel de vedete locale. Nu există maramureșean care să nu fi auzit de Lucy, femela de ras care putea fi admirată în Borșa la Ghica Moașii, femelă care acum nu mai există, fiind decedată. Despre ea s-au scris zeci de articole, la fel și despre problemele cu legea pe care le-a avut proprietarul respectivei pensiuni din cauza ei, dar nu puțini au fost cei care au ales să vină să vadă un râs în carne și oase. Cu atât era mai interesant totul cu cat râsul este un animal care se poate vedea foarte greu în natură.

“Sunt o atracție pentru copii. Râsul este interzis a fi ținut în captivitate, fiind un animal ocrotit de lege. Ținutul animalelor in captivitate cade sub incidența legilor în vigoare iar a carnivorelor mari este permisă doar de orfelinate sau adăposturi special constituite. De multe ori animalele sunt chinuite în spații mici și e jalnic să le vezi agonizând, dar interesul pentru a atrage cât mai mulți turiști este în creștere. Locul animalelor sălbatice e în natură și nu în grădini sau cuști. Ar trebui semnalate astfel de cazuri la protecția animalelor. Cat despre căprioare, acestea pot fi ținute în condiții speciale”, ne-a declarat Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munții Rodnei.

Cel mai recent caz a fost cel al unui pui de căprioară care a fost depistat la o mănăstire din zona Dealului Hera, fiind alertate autoritățile care au ajutat puiul de căprioară să ajungă la o asociație de protecție a animalelor. Animale sălbatice găsim în multe pensiuni de pe Valea Izei, unele chiar exotice. Proprietarii de pensiuni au înțeles că este nevoie de ceva mai mult pentru a atrage turiștii și atunci aleg chiar să încalce legea, dacă este nevoie.

“Eu am văzut-o personal pe femela aceea de râs din Borșa. Am auzit de ea și am vrut să o văd, eram curios. Știu că animalele sălbatice nu au ce căuta în țarcuri, dar e și ăsta un mod de a atrage turiștii. Cred că astfel se încearcă să se suplinească absența unei grădini zoo în Maramureș. Sunt animale sălbatice și la Săliștea de Sus, dar și la Borșa. Tot acolo găsim și animale domestice, toate pentru a face turiștilor șederea cat mai plăcută“, a declarat Ioan G.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here