LĂSAT DE IZBELIŞTE – Parcul Dacia din Baia Mare a devenit parcul tristeţii. Imagini şi detalii sinistre (GALERIE FOTO)

286

În urmă cu ceva timp, a fost reabilitat podul peste Săsar de pe strada Culturii. Lucru bun, de altfel. Însă, parcul Dacia, aflat în imediata vecinătate a căii de acces a fost lăsat de izbelişte. Proiecte au fost multe, însă totul a rămas la fel. Timpul a încremenit aici, la fel ca şi planurile autorităţilor.

La început de primăvară, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Baia Mare a rămas un loc parcă al nimănui. Imaginile minunate de altădată au rămas numai amintire. O amintire în care băimărenii veneau la film şi nu găseai loc pe mulţimea de bănci din apropiere.

# Imagini sinistre
La intrarea dinspre Palatul Administrativ, au rămas, în pofida încălzirii vremii, câteva mormane de zăpadă pe care s-a aşezat praful lăsat de autoturisme. Un coş de gunoi modern, amplasat în urmă cu câţiva ani, zace scorojit şi, parcă, izolat. Puţini oameni se aşează pe băncile parcului. Cei mai mulţi sunt în tranzit şi sunt vârstnici. Nimic parcă nu mai e la fel, ca şi în zilele când era forfota caracteristică celor mici, dornici să se joace. De altfel, şi locul de joacă parcă e abandonat. Nici urmă de suprafaţă sintetică. E numai nisip pe jos. Pe căsuţa din locul de joacă cineva a simţit nevoia să îşi treacă numele. Mobilierul stradal e ponosit, parcă din alte vremuri. Nu era nimeni aici, la locul vizitei noastre. Pe o bancă, departe, două femei stau la taclale, şi către pod, un vârstnic obosit de la atâta drum parcurs pe jos. Mai trist este faptul că nici pavelele nu au mai rămas pe locul lor. Probabil intemperiile au fost cele care le-au uzat. S-au format denivelări periculoase pentru cei care circulă cu bicicleta. Arcadele pe care tronau liderii mişcării socialiste au rămas ale nimănui, scorojite, mizerabile, parcă martori ai trecerii timpului. Crucea luminoasă de lângă alee a rămas şi ea neîngrijită. Între timp, şi-a pierdut strălucirea. Pe timp de noapte, nu mai luminează.

# Arcada Scriitorilor, un vis frumos…
Aşa cum spuneam, planurile au fost multe. În anul 2012, administraţia locală băimăreană aducea în faţa cetăţenilor un proiect de “schimbare la faţă” a zonei. Urma să fie amenajată o Alee a Scriitorilor în zona structurilor de beton sub formă de arc de boltă. Arcadele urmau să portretizeze personalităţi ale culturii maramureşene, iar la baza lor, să fie aşezate plăci comemorative. Din nefericire, recondiţionarea nu s-a mai făcut niciodată. De altfel, nu s-a mai întâmplat nimic. Betoanele au rămas mânjite cu graffiti care n-au două cu arta ori cultura. Din nefericire, spaţiul nu a fost direcţionat marilor scriitori, ci a ajuns pe mâna beţivilor şi a drogaţilor, cei care populează perimetru.

# Obsedaţi sexual prin tufişuri
Unii băimăreni au ajuns să evite total perimetrul. Motivele sunt numeroase. “Am trecut împreună cu o prietenă pe aici. Era cam ora 9 seara, nu era mai mult. Din tufişuri, a răsărit un individ care era pe jumătate dezbrăcat. A început să îşi facă poftele în faţa noastră şi ne-a invitat să mergem cu el. Am început să strigăm, însă nu am mai văzut pe nimeni în jur. Am luat-o la fugă, zbierând. Ne-am speriat foarte tare. De atunci, am decis să nu mai punem piciorul prin parc, mai ales noaptea”, a relatat Mirela.
“Din păcate, acolo se adună toate scursurile. Se întâlnesc la băute, ba unii fac pariu că se şi droghează. Nu înţeleg, nu-i vede chiar nimeni? Lasă mizerii de mama focului acolo. Din păcate, locul nu mai e ce a fost. Când eram tineri, mergeam cu fetele acolo. Era un loc romantic. Acum mi se pare că e destrăbălare şi mizerie”, a spus şi Gabriel.

# Tâlhărie ziua în amiaza mare
Mult mai grav este faptul că Parcul Dacia a fost scena unor evenimente mai puţin plăcute.
În luna februarie a acestui an, ziua în amiaza mare, poliţiştii au fost sesizaţi prin SNUAU 112 că în Parcul Dacia din municipiul Baia Mare s-a comis o tâlhărie. Poliţiştii au intervenit de urgenţă la faţa locului şi au identificat un băimărean care fusese deposedat prin violenţă de suma de 20 de lei. Primele verificări au relevat că acesta a fost abordat de doi tineri necunoscuţi, în timp ce se afla pe o alee din parc. După ce au luat banii, cei doi tineri au fugit spre Piaţa Revoluţiei.
În mai puţin de o jumătate de oră, poliţiştii de ordine publică au depistat doi băimăreni de 19 şi 20 de ani, bănuiţi de comiterea faptei. Aceştia au fost conduşi la sediul poliţiei, iar în urma documentării faptei şi extinderii cercetărilor, poliţiştii de investigaţii criminale au stabilit că au comis alte două fapte similare, tot pe raza municipiului.
“În baza probatoriului administrat, bănuiţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentaţi Judecătoriei Baia Mare cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie calificată şi continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor în cauză”, a explicat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

# Tentativă de suicid
Parcul Dacia a devenit, literalmente, un loc al tristeţii. Tot în februarie, cam în aceleaşi zile cu tâlhăria, a avut loc un alt incident neobişnuit. Un trecător a observat cum bărbatul intenţionează să îşi încheie socotelile cu viaţa, utilizând o lesă pentru câini. Imediat, acesta a sunat la 112, iar la faţa locului a sosit un echipaj al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Maramureş. Motivele pentru care ar fi vrut să recurgă la gestul extrem ar fi legat de refuzul fiicei sale, cu domiciliul în Baia Mare, de a-l primi în vizită.
“Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Maramureş a fost solicitat să intervină în jurul orei 19.00, în Parcul Dacia. Un bărbat de aproximativ 70 de ani a fost găsit pe o bancă, conştient, cu un obiect legat la gât. Acesta a relatat că are probleme familiale. El a prezentat şi un hematom frontal. Bărbatul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Baia Mare”, au declarat, atunci, reprezentanţii SAJ Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here