IGIENA, O PROBLEMĂ- Controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală 

166

Începutul lui 2018 a adus o serie de controale ale inspectorilor sanitar-veterinari în unităţile din industria agroalimentară.  Luna trecută, în total au fost desfășurate 6.357 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor și fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 35 de amenzi contravenționale în valoare totală de 49.000 lei. Neconformităţile constatate și sancționate au fost:

Argeş, 600 lei – produse semifabricate fără elemente de identificare și depozitate împreună cu produse finite;
Bacău, 1.800 lei – comercializarea produselor alimentare în spaţii neigienizate;
Botoşani, 2.000 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor de producţie şi a utilajelor;
Brăila, 6.000 lei – funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
Buzău, 1.200 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa contractului DDD; lipsa termogramelor (evidența temperaturii în vitrine)

Dâmboviţa, 13.600 lei – depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; spaţiile, suprafeţele și ustensilele neîntreţinute corespunzător; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
Giurgiu, 2.000 lei – funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
Gorj, 5.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea vecinătăţilor la depozitarea alimentelor congelate;
Ialomiţa, 9.600 lei – efectuarea necorespunzătoare a acţiunilor de deratizare; nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare;

Sibiu, 6.000 lei – depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
Vaslui, 600 lei – comercializarea produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
Vâlcea, 600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here