IEUD – Urmează un an de foc pentru administrație! (VIDEO)

631

Autoritatile din Ieud fac pasii premergatori unui an 2019 plin cu investitii. Fonduri de investitii exista, trebuie doar ambitie si consecventa.

„Am demarat investitiile la reabilitarea scolii, lucram la imprejmuiri, alei, parc, in plina desfasurare, le definitivam luna aceasta. Bine, proiectul e pâna in 2020, bani guvernamentali. Anul viitor incepem reabilitarea interioara. Am avut cinci scoli, acum incap copiii in doua, intr-un singur schimb, dar preconizez ca incet incet ne mutam cu totul, cu totii, in scoala de centru… Acum incarcam pe SEAP statia de tratare a apei, pe fonduri europene, sunt facute toate proiectele, avizele, acordurile. Un dosar de un metru cub! Asta inainte sa te apuci de lucrare, apoi mai adaugi un metru. Asa a fost la cel mai recent proiect european. Avizele dureaza, nu cât costa, cât dureaza! De exemplu, suntem in sit Natura 2000, alte avize! Ieudul e in zona protejata 96%! Am intrebat si eu la minister ce protejam aici, ei au zis ca eu as fi semnat… Nici vorba, n-am semnat nimic, aici n-a ajuns nici o documentatie de intrare in sit Natura 2000!”, spune primarul Traian David.

In realitate e vorba de o specie de fluturi, nu e clar daca el umbla peste tot, prin sat, pe 97% din suprafata. Pentru orice investitie, insa, trebuie studii de impact asupra acelui fluture. Dar nu doar fluturele incurca, ci si birocratia.

„In primavara intram in linie dreapta pe executie. Din pacate, un proiect de gen se intinde pe patru ani: trei ani faci hârtii si unul lucrezi efectiv! Mai avem investitii, am terminat proiect tehnic pentru modernizarea strazilor si a trotuarelor, pe PNDL 2. Avem aproape tot asfaltat, mai trebuie o ulita si o vale. Proiect de 4,2 milioane lei, cu care facem 1,5 kilometri de asfalt, plus trotuare, podete. Acum am 90 si ceva la suta asfaltat, cu proiectul asta terminam cu asfaltarile. Niste capete au ramas, ce nu erau in inventarul public.

Drumul forestier nu are nici o groapa, facut din 2008, atât asfaltul cât si cel cu tratament bituminos. Mergi cu viteza a treia… acolo am fi avut o legatura catre Tara Lapusului. Au facut varianta de Botiza, erau alte interese. Pe la noi ar mai fi 4,5 kilometri de asfaltat, dar avem deja 5-6 kilometri asfaltati plus alti zece cu strat de piatra si bitum. Mult mai interesant, cu stânci. Daca mai vin fonduri europene, cer finantare pentru un drum turistic, unde s-ar intâlni doua drumuri forestiere de aici si de cealalta parte. Ar fi exact un drum interesant, pentru turisti”, spune Traian David, primarul comunei Ieud.

Comuna Ieud a mai colaborat, anterior, cu vecinii: are retea de apa facuta impreuna cu Bogdan Voda si are in lucru drum de legatura cu vecinii din Dragomiresti.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here