IEUD – Tradiții maramureșene promovate la nivel internațional

283

Comuna Ieud a fost locul unde în această săptămână s-a desfășurat seminarul ”La blouse roumaine de Maramureș”, acțiune de cercetare etnografică a simbolisticii costumelor populare tradiționale maramureșene în toată diversitatea ei mistică. Potrivit informațiilor furnizate de către Consiliul Județean Maramureș, ”La blouse roumaine” este prima comunitate online care și-a propus ca misiune promovarea iei ca marcă a culturii identitare românești, stabilindu-și ca simbol identitar renumita operă cu același nume al marelui pictor francez Henri Matisse.

În 2013, comunitatea ”La blouse roumaine” a demarat inițiativa pentru declararea zilei de 24 iunie 2013 ca fiind ”Ziua universală a iei”, prima celebrare a iei românești bucurandu-se de un succes foarte mare, evenimentul fiind sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări.

“Din dorință de a promova arta textilă tradițională, moda culturală și valorile românești în context universal, comunitatea ”La blouse roumaine” și-a propus să demareze dezvoltarea unui sistem sustenabil de transmitere a expresiilor culturale și cunoașterii tradiționale în era digitală. Seminarul ”La blouse roumaine de Maramureș”, de la Ieud, face parte dintr-o amplă cercetare etnografică a costumului popular autentic din diverse zone ale României, ca reper clasic al modei internaționale. Pentru a căpăta autenticitatea unei șezători, au fost invitați meșteri populari care și-au demonstrat dibăcia în ale țesutului, brodatului, cusutului și torsului”, precizează Consiliul Județean Maramureș.

Andreea Tănăsescu, reprezentanta ”La blouse roumaine”, a recunoscut cu această ocazie că ”toată această muncă de cercetare are drept scop crearea unei colecții de haine, bijuterii și obiecte de decor inspirate din cultura tradițională românească, care se dorește a fi lansată anul viitor”.

“Partenerul nostru în acest proiect este renumita Casă Fragrand din Franța, ai căror cercetători și designeri au fost cuceriți atât de frumusețea și autenticitatea produselor meșterilor populari din România, cât și de calitatea materialelor folosite pentru realizarea acestora”, a spus Andreea Tănăsescu.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here