IEUD – Mai ramân de facut marunțișuri!

290

Autoritatea locala din Ieud s-a miscat atât de bine, in ultimii ani, cu fonduri europene si guvernamentale, incât are aproape la 90% asfaltata intreaga retea de strazi din comuna, ba are si drumuri forestiere modernizate. Se lucreaza la o desprindere a sursei de apa de comuna vecina Bogdan Voda, mai sunt ici colo lucrari marunte, se trece la trotuare cu pavele.

Primarul Nicolae Traian David ne explica stadiul lucrarilor trecute si prezente, ba si planuri. „Anul scolar l-am inceput in scoala moderna, prin PNDL s-au eliminat diferentele dintre scolile de oras si de la tara. Mobilier schimbat in totalitate, incalzire, toalete, celor de la gradinita le-am facut un mic parc, curtea scolii are teren de sport sintetic. Ce depinde de noi, administrativ, am pus la punct. Sunt toate conditiile. Sigur, scoala are 380-382 de copii, numar destul de mare fata de vecini, dar a scazut si la noi. Avem doua microbuse cu care aducem copii de la periferie. Mai avem o scoala cu clasele 1-4 si cu gradinita. Am adus copiii de la scoli mai mici cu invatamânt simultan”, spune primarul. {i trecem la asfaltari.

Da, trec de 90%, ne-au mai ramas 1,3 kilometri din ce aveam finantat, capete de ulite. Mai avem atât, de o luna am terminat un drum dificil. Tot cu bani de la Guvernul României. Din cele de câmp, facem câte 2-3 kilometri anual. Din bani locali, când putem. Cu reteaua de apa, pregatim terenul pentru desprinderea de Bogdan Voda, ne facem bazin si statie de tratare si potabilizare a apelor. Noi ramânem cu doua izvoare, Bogdan Voda va ramâne cu un izvor. Mai avem suma disponibila din proiect, pentru mdernizarea cailor pietonale, refacem santuri de ape pluviale si facem trotuare cu pavele, de la centru in sus si-n jos”, spune primarul David.

Totusi, si aici exista exod al populatiei spre Occident, chiar daca nu ca in Borsa-Moisei. Se adauga ”datina” muncilor sezoniere, ieudenii si alti moroseni de pe valea Izei si a Cosaului oricum plecau, inca din anii 50, prin tara. Acum o fac pe bani buni, in Occident, la fel de fel de lucrari agreicole. „Momentan nu revin definitiv, 2-3 familii au revenit definitiv. Se câstiga, au locuri de munca acolo. |n plus, sunt cei cu munci agricole in Germania. N-am fost o zona cu economie dezvoltata, de aici oricum se pleca in Banat la munca. Acum, in Germania, fac agricultura, constructii. Se ridica si case, unele prea mari…”, incheie primarul

Ieudul nu mai are de facut investitii mari, cât de amenajat localitatea. Abia acum, se vor juca precum Baia Mare, cu investitii in terenuri de joacasi spatii verzi…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here