IEUD – An cu investiții, cu bune și cu rele

53

Probabil nimeni nu poate dansa pe mese cu gândul la anul 2020. Nici autoritatile locale nu se pot lauda c-a fost, pâna acum, un an absolut superb, investitional sau din alte puncte de vedere. Am intrebat cum e anul administrativ la Ieud, pe primarul Nicolae Traian David, stiindu-le particularitatea: foarte multi plecati la munca in Occident, pe de alta parte o “foame” de investitii care a facut ca Ieudul sa fie prima comuna de pe Valea Izei care se apropie de 100% drumuri asfaltate in comuna!!

“Eu zic ca stam destul de bine, având in vedere perioada pe care o traversam. Ca investitii, ma bucura faptul ca suntem trecuti de 65% din lucrarea de la aductiunea de apa, constructia statiei de tratare si extinderea sistemului de alimentare, lucrare finantata prin AFIR 7.2, fonduri europene. Înca o transa de plata si finalizam lucrarea. Contractul s-a prelungit pe 6 luni de zile, av)nd in vedere ca am avut starea de pandemie, desi poate nici nu trebuia, mai ca intram in termen. Am luat ca o masura suplimentara. Dar da, am observat ca partea de tehnologie ce vine de afara vine mult mai greu, asteptam acum niste piese la statie, din Italia, ce au deja intârziere de o luna. Cica ar fi pornit totusi incoace. Pâna in septrembrie e gata, in octombrie receptionam.Separat, in PNDL urcam pe SEAP un lot de 3 milioane lei pentru trotuare si acces in curti, schimbam estetic total fata comunei. Pe ambele parti.În invatamânt, terminam scoala 1-4 de la }uidic, am facut total interioarele. Retencuit, usi, pardosele, bai. O reabilitare totala. Avem copii destui acolo. La cultura, da, aveam un proiect cultural, dar nu stiu cum o sa-l facem anul acesta, cu interdictiile. Avem in buget banii pentru Codicele de la Ieud sau altele, dar cum sa-l organizam? Nici nu-i voie 30 de persoane, o sesiune de referate/comunicate… cum? Ultima oara au fost aici vicepresedintele Academiei Române, alti doi academicieni. Ultima data am facut la manastire…pai numai ei erau vreo 25-30, ce facem, se intâlnesc numai ei, aici? Trebuie sa regândim. Ar fi interesati oamenii, tinerii, sa vada ce a fost Ieudul. OK, filmam, dar nu cred in online…acolo oamenii se uita la titlu, nu stiu câti citesc tot sau se uitala intreaga filmare… nu stiu, am dubii. Dar bani am alocat. Întâlnirea cu fiii satului cum s-o tinem, de exemplu??”, explica Nicolae Traian David, primarul comunei Ieud.

În paralel, pregateste urmatoarele finantari. Sigur, in functie de liniile de finantare ce se deschid. Ce ar mai face?

“Un lucru pe care o sa-l fac, cu sau fara finantare, va fi contorizarea totala a apei. Va fi consum mai mic la apa. Dar costa destul de mult, se ridicala 150.000 de lei pentru toata localitatea. Dar vor scadea costurile. Sunt mari costurile de intretinere, de prelucrare a apei. E si pacat cu apa aceea tratata, sa stropeasca iarba si gradina… Apoi, va fi proiectul cu infrumusetarea de-a lungul localitatii, cu 12 kilometri de trotuare. Și mai avem de pus la punct gradinitele, sunem putin deficitari acolo, in sensul ca le-am modernizat primele si s-au invechit. Dar trebuie si sa vedem ce standarde apar, pentru ca vedeti, se va schimba total metoda”.

#Ieud/COVID

“La noi a fost liniste si pace, cu coronavirusul nici un caz n-am avut. Desi am avut veniti de afara destui. Cam 150 de persoane, chiar mai bine. N-au fost probleme, oamenii si-au vazut de treaba, au stat in izolare, au stat sau nu…dar n-am avut necazuri. Oamenii au luat in serios, chiar daca nu s-au respectat masurile 100%. Pâna au vazut nebuneala de la Cluj si alte contraexemple. Am facut igienizari de drumuri. Distantarea sociala, mastile, acelea au contat. Doamna aceea ce facea masti si le punea in gard… chiar multe a facut! Apoi tinerii ce au intrat voluntari in corpul de pomperi, când am avut incendii… au sarit tinerii. Pe Facebook s-au anuntat, au sarit, aveam noi voluntarii nostri astia mai… maturi, care nu mai puteau sa intervina in mare viteza, cum trebuie, au venit vreo 20 de tineri de 19-20 de ani! Am facut treaba buna cu ei!”, spune edilul.

# Religia merge mai departe

Se merge, evident, la biserica, la Ieud. “Acum se respecta, pentru ca nu e multa lume acasa. Dar când vin si daca vin, oare cum o sa respecte dinstantarea sociala in biserica? Nu vad… il scoate afara pe om de la slujba? Daca va fi cazul, preotul va tine slujbele afara, cum altfel?” spune primarul.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here