IEFTINE ȘI MULTE – Chinezăriile au invadat România. Maramureșenii preferă și ei lucrurile ieftine

349

Numărul produselor contrafăcute confiscate de poliţiştii de frontieră s-a dublat în anul 2018 față de perioada similară a anului 2017. Asta arată statisticile Poliției de Frontieră Române, care spune că de la aderarea la Uniunea Europeana, instituția a abordat dintr-o poziţie diferită fenomenul de combatere a infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială.

Printre cei afectaţi de acest fenomen se numără titularii de drepturi, care suferă o importantă depreciere a mărcii lor şi a investiţiilor pe care le fac în cercetare şi dezvoltare, consumatorii, care îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol cumpărând produse de proastă calitate şi nu în ultimul rând, bugetul de stat, afectat de pierderile fiscale.

În urma acestor acţiuni, în primele 11 luni ale anului 2018, poliţiştii de frontieră au depistat 348 fapte de natură infracţională, aproximativ de 2 ori mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, când au fost depistate 173. În urma acestora au confiscat – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, respectiv 131.300 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 120.000 perechi încălțăminte, dar și 23.500 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie.

De asemenea, în perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, constând în jucării pentru copii, produse de uz casnic sau de igienă personală etc. O analiză efectuată recent de către OPC Maramureș arată că și maramureșenii preferă chinezăriile, iar asta din simplul motiv că sunt ieftine, necontând faptul că au o perioadă scurtă de viață de cele mai multe ori. Mai ales atunci când vine vorba de jucării, maramureșenii cumpără tot ce e made in China.

„Eu recunosc că la început cumpăram destul de multe chinezării, jucării pentru copiii mei. Dar mi-am dt seama că nu se merită pentru că nu au viață lungă, se strică repede, plus că sunt un pericol pentru copii. Se dezmembrează ușor, se strică foarte repede. O jucărie bună costă undeva către 100 de lei și nu oricine poate să cumpere jucării din astea„, spune Laura, o mămică din Baia Mare.

În perioada similară din 2017 au fost depistate 52.100 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 16.200 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie sau 7.000 perechi încălţăminte. În mare parte, cetăţenii implicaţi în aceste activităţi proveneau din România, China, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova

Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:

China-România – pe mare
Turcia-România

„Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită şi în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).unurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale. B

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de ”punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare”, au anunțat polițiștii de frontieră români.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here