IDEE CONTROVERSATĂ – Ministerul Mediului vrea taxă de doi lei pentru sticle şi borcane. Ce opinii au maramureşenii

578

O nouă idee a guvernanţilor. Aceştia vor să introducă o taxă de doi lei pe sticle și borcane. În acest fel, Ministerul Mediului vrea să încurajeze colectarea selectivă, scrie stiri.tvr.ro.

Apa minerală, compoturile și sucurile se vând în sticle sau borcane. Iar Ministerul Mediului vrea să plătim cu doi lei mai mult pentru fiecare astfel de produs. Argumentul pentru taxarea recipientelor e acela de a încuraja colectarea selectivă. Proiectul prevede o taxă suplimentară de doi lei pentru fiecare produs pe care îl cumpărăm şi care este ambalat într-un recipient de sticlă. Banii ar urma să-i recuperăm în momentul în care ne întoarcem la magazin cu recipientele, explică sursa citată.

# Minusurile proiectului de lege
Conceptul nu este, însă, clar definit. Sunt şi minusuri în această idee, ca-n aproape orice proiect de lege din România. În primul rând, nu e clar dacă sticlele şi borcanele trebuie returnate în acelaşi magazin din care au fost cumpărate. În orice caz, proiectul e în dezbatere publică. Specialiștii cred că lipsesc răspunsuri esenţiale. “Ce se întâmplă, spre exemplu, dacă eu iau borcanul dintr-un magazin şi-l duc în altul ? Să zicem că ăla primeşte o mie de borcane şi el nu a vândut decât trei şi a reţinut garanţia. De unde returnează banii respectivi, cine-i dă lui banii respectivi înapoi?”, a declarat, pentru stirile.tvr.ro, Raul Pop, reprezentant al Asociației Ecoteca. O altă problemă privește infrastructura. Patronii spun că nu au unde să depoziteze recipientele. Momentan, Ministerul Mediului rămâne rezervat în declaraţii. 2020 bate la uşă şi de atunci vor începe să curgă şi amenzile pentru gunoiul pe care nu reuşim să-l reciclăm.

# “Unde voi depozita sticlele şi borcanele?”
Adrian este patron al unui magazin alimentar din Baia Mare. El are unele rezerve că proiectul va avea succes, mai ales că tuturor comercianţilor li se dă peste cap modul de lucru. “Înţeleg ideea de ecologie şi de a face bine mediului înconjurător. Eu, însă, am supravieţuit cu greu invaziei de supermarketuri. Fiind un magazin de cartier, am reuşit isprava de a face vânzări în cele mai grele perioade. Am un spaţiu bine definit şi reuşesc cu greu să îmi ţin marfa în perimetrul închiriat. Unde să îmi amenajez încă un spaţiu numai pentru sticle şi borcane? Ar trebui să închiriez alt spaţiu, numai pentru acest scop. În plus, voi mai avea încă o grijă în plus. Nu ştiu dacă e tocmai în regulă să laşi toate grijile pe micii comercianţi. Supermarketurile se vor descurca, sunt sigur, mai puţin noi, ăştia mici”, spune Adrian.

# Între ecologie şi o falsă colectare selectivă
Părerile maramureşenilor sunt împărţite. “Mi se pare o idee foarte bună. Ne încurajează să nu aruncăm aiurea recipientele, iar astfel, ele vor fi depozitate corespunzător. Fiecare va fi interesat să returneze recipientele, fie ele sticle sau borcane. Nu mi se pare mult să dai doi lei”, e de părere Mihai. Alţi maramureşeni nu sunt la fel de încrezători. “Nu cred că va funcţiona bine sistemul ăsta. Să dai doi lei în plus la fiecare suc, care costă trei lei e aiurea. Cine nu are la el bani să îşi ia o sticlă de suc sau apă minerală, ce face? Moare de sete fiindcă n-are doi lei în plus pentru amărâta aia de sticlă? Vor deveni şi sticlele şi borcanele ca şi fierul vechi. Mină de aur pentru “colectorii” care fac bani din asta”, explică Izabela. Sunt şi maramureşeni care au “altă întrebare” pentru guvernanţi. “Pentru colectarea selectivă să plătim doi lei în plus? Care colectare selectivă? Dacă priveşti atent atunci când se încarcă deşeurile din containere, vei vedea că toate – plastic, sticle, hârtie – se aruncă în acelaşi loc. Practic, noi colectăm selectiv, iar în realitate, după ce se încarcă şi se deversează, gunoaiele ajung toate, unul peste celălalt. Nu ştiu cine ar avea de câştigat. Asta cu colectarea selectivă nu funcţionează cum trebuie în România. Vorbesc şi de cetăţeni, şi de autorităţile statului român”, e de părere Emil.

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

  1. Cat am spalat la sticle si borcane pe vremea raposatului, dar si bani faceam ( copil fiind). Acum cand cei mai multi bani se fac din gunoi (reciclare), nu ai ce face cu sticla…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here