IARNĂ – Pregătirea mașinii pentru sezonul rece. Ce trebuie să știe șoferii maramureșeni

308

Sezonul rece a început să-și facă simțită prezența tot mai mult, în ciuda toamnei lungi și a temperaturilor ridicate care au întârziat până în octombrie. Vremea s–a răcit și e momentul să ne pregătim mașina de iarnă.

Pregătirea mașinii pentru sezonul rece nu e dificilă și nici extrem de costisitoare, dar e necesară. Înafară de cauciucurile de iarnă, despre care știu toți conducătorii auto că e necesar să le schimbăm în sezonul rece, conform legii, mai există o serie de lucruri pe care ar trebui să le facem pentru pregatrea mașinii la începutul sezonului rece. „Mașina trebuie să aibă în dotare lanțuri, mai ales dacă porniți la drum lung, pentru că puteți ajunge în zone în care ninge și lanțurile sunt foarte importante. E nevoie de un triunghi reflectorizant, pentru situații în care rămâi cu mașina în trafic. Ca să-ți semnalizezi prezența în trafic e necesar să folosești triunghiul reflectorizant”, spune Vasile Măgurean, șeful Registrului Auto Român Maramureș.

De asemenea, mai spune el, e necesară o racletă pentru curățarea gamurilor în cazul în care îngheață, lopățică, un săculeț cu nisip sau material antiderapant, sunt foarte utile să le avem în mașină, în special când ieșim din oraș.

Pe de altă parte, e necesară o verificare a mașinii la începutul sezonului rece. Se vizează sistemul de frânare, cel de direcție, antigelul etc și anumite reglaje ale roților, după schimbarea cu cele de iarnă. „MașinA trebuie verificată, să fie bună. Se verifică antigelul, iar după schimbarea roților se reglează unghiul de fugă, echilibrarea jantelor etc. și se verifică să aibă starea tehnică corespunzătoare”, mai spune el, arătând că inspecția tehnică făcută din doi în doi ani nu garantează că mașina nu se va strica. „Se verifică sitemul de frânare, sistemul de direcție, frâna de mână, care este foarte importantă”, mai menționează șeful RAR Maramureș.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here