IARNĂ NU GLUMĂ – Cum se descurcă satele și comunele cu deszăpezirea?

413

Orașul Baia Mare ne-a lămurit. Încă sunt străzi pe care nu a intrat utilajul niciodată, după o lună și ceva de iarnă. Cum ieși din oraș, circuli pe negru, indiferent că treci Gutăiul sau o iei spre Târgu Lăpuș ori spre Codru. Cum se descurcă primarii?

”La noi, utilajele sunt pe teren în fiecare zi. Îmi cer scuze cetățenilor, dar prioritare sunt arterele principale, unde circulă mașinile de transport în comun, apoi ambulanțe, mașini de pompieri. Apoi ajungem la toate străduțele, inclusiv cele închise. Dar în ordinea priorității stabilite. De la 1 ianuarie am mai pus și clorură de calciu, ne vom descurca. Sigur că există și nemulțumiri.Teoretic, ar trebui să așteptăm să termine de nins. Sintagma cu ”și eu plătesc taxe și impozite” o înțeleg, încercăm să intrăm peste tot. Avem contract cu o firmă de deszăpezire, avem utilaj asigurat pentru fiecare localitate”, spune Pavel Octavian, primarul comunei Recea.

În Satulung, primarul Bujorel Mureșan consideră că s-a descurcat bine. Se vede. ”Am utilaj propriu și mai am din comună firmă, ne descurcăm cu două utilaje. În cea mai recentă noapte cu ninsoare, am pornit înainte de 4”, spune el.

La Mireșu Mare, problema se pune altfel. Primarul Mătieș a acceptat mărirea de preț cerută de firmă, dar spune că șoferii au obligația să-i trimită SMS fiecare, la ora 4, în clipa în care ies, cu traseul.

”Fiecare șofer de pe utilaj îmi trimite SMS. La ora 4 fără ceva. Mă și sună. Apoi eu merg după ei. Avem multe pante periculoase, acolo atacăm prima dată, apoi toate ulițele, lejer. Cu trei utilaje închiriate lucrăm. Avem asigurat stocul de sare, l-am verificat recent. Sigur că nu găsești sare, dacă o cauți în decembrie. Ocna Mureș dă sare, dacă o comanzi din vară, nu? La așa iarnă, nu poți să te lași nepregătit. Nu poți bloca localități gen Iadăra, Tulghieș. Am pus și nisip, cetățenii se mai supără, dar asta e. Au ieșit mai din necesitate, mai din proprie inițiativă, și au împrăștiat și ei” spune Ioan Mătieș.

Trecând Gutăiul mai ieri prin pasul Gutâi și revenind pe la Cavnic, drumul, în ciuda parapeților de 150-180 de centimetri pe alocuri, era curățat până la nivel de asfalt curat. În vârf pe Gutâi, utilajele așteptau aliniate primul semn de ninsoare, ca să pornească la drum. Dar nu e mai prost curățat județeanul de Valea Izei sau altul. Și aici, comunele deszăpezesc după puteri, cu un utilaj, cu două, iar noi continuăm să revenim la exemplul de bună practică dat odinioară de Copalnic Mănăștur, care cu o rețea de drumuri de vreo 200 de kilometri, poate păstra deschise inclusiv drumurile de Preluca Nouă și Veche. Autoritățile au dat lame de deszăpezit și motorină localnicilor și ei au făcut lucrarea cu tractoarele proprii, fără să aștepte ajutor divin!

Altă soluție a adoptat Șișești, tot cu rețea mare de drumuri și cu sate răsfirate, care a închiriat zece utilaje și reacționează prompt la orice necesitate. Însă nu toți sunt mulțumiți. La Cavnic, primarul Vladimir Petruț este dezamăgit de prestația firmei care curăță drumul județean baia Sprie- Bârsana și-i acuză de nepricepere, deși noi găsisem drumul perfect curățat pe tot traseul, din capăt în capăt.

” Avem zăpadă și de 1.60-1.80 metri pe alocuri. În zona de sub Creastă e și de doi metri. Noi acționăm cu zece utilaje constantr, toate căile de acces sunt deschise. Nu se pune problema ca orașul să nu poată primi turiști sau să nu poată ieși oamenii din case. Și județeanul îl deszpezim noi pe 12 kilometri, dar în rest nu sunt mulțumit de ei. Cei care gestionează acest drum sunt praf, au demonstrat că nu știu să-și facă treaba. OK, iarna nu-i ca vara, dar nu trebuie să ne prindă nepregătiți!, spune edilul.

Pe ansamblu, cu excepția Băii Mari, județul s-a descurcat peste așteptări. Surprinzător, ținând cont de iarna de poveste, pe care o vom aminti, peste ani…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here