IARNĂ ÎN TOATĂ REGULA – Strat de zăpadă de 40 cm la Firiza

691

Maramureșul a avut parte în ultimele ore de ninsori abundente. In cursul zilei de ieri mai multe localități din județ au rămas fără energie electrică ore bune, angajații Electrica reușind în cele din urmă sa remedieze deficientele apărute. 

La aceasta oră în Pasul Prislop avem ceata, vizibilitatea fiind scăzută sub 150 m. La Firiza avem un strat de zăpadă de 30 cm. La acest moment pe toate sectoarele de drumuri naționale din județ se circulă în condiții de iarnă. Nu sunt înregistrate probleme. 

În Baia Mare nervii șoferilor sunt pusi la încercare. Parcările sunt pline de zăpadă, pietonii fac slalom printre mormanele de zăpadă. Curg sloiuri de gheata pe râurile Iza și Mara. Pentru astăzi sunt așteptate precipitatii predominant sub formă de ninsoare.

Vremea a fost închisă și au căzut precipitații predominant sub formă de ninsoare. Trecător și izolat s-a semnalat și burniță. Cantitatea maximă inregistrată a fost de 15.0 l/mp la Ulmeni. Vântul a suflat slab moderat cu intensificări în zona montană înaltă de până la 94 km/h, unde a viscolit ninsoarea. Temperatura maximă a fost de 0 grade la Ocna Șugatag, Baia Mare, Târgu Lăpuș și 2 grade la Sighetu Marmației. In zona montana inalta s-a semnalat ceata.

La primele ore ale diminetii temperatura aerului era de -2 grade la Targu Lapus, Borsa, Cavnic, Petrova, Viseu de Sus si -1 grad la Ocna Sugatag, Sighetu Marmatiei, Baia Mare.

Se circula in conditii de iarna pe toate sectoarele de drumuri nationale in judet. Stratul de zapada framantata depus pe partea carosabila masoara intre 0 si 2 cm pe toate drumurile nationale din judet. Cerul este acoperit, ninge pe majoritatea sectoarelor. Vizibilitatea in trafic este buna, cu exceptia DN 18, in Pasul Prislop, unde intre km 156 si km 180 vizibilitatea este redusă de ceata, sub 150 de metri. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu 29 utilaje si au imprastiat 265 tone sare. Pe DN 18B, km 22, la Copalnic, s-au rupt cabluri sub greutatea zapezii. La fata locului s-au deplasat o echipa de interventie de la Electrica, echipaj de politie si autoritati locale. S-a constatat ca era vorba de cabluri de la o firma de comunicatii. Nu au fost probleme de trafic rutier.

La aceasta ora avem -2 grade la Targu Lapus, Cavnic, Ocna Sugatag, Petrova, Viseu de Sus, Borsa; -1 grad Celsius in Baia Mare, Seini, Baia Sprie, Somcuta Mare. Grosimea stratului de zapada masoara: 40 cm la Firiza si Bicaz, 38 cm la Baiut, 32 cm la Mara, 30 cm in Baia Sprie, 29 cm la Ulmeni, 27 cm la Busag, 23 cm la Ocna Sugatag, 18 cm in Baia Mare si pe Valea Vaserului, 17 cm la Sighetu Marmatiei, 13 cm la Targu Lapus, 11 la Vf. Iezer.

Debitele si cursurile de apa din judet au fost usor variabile. Se gaseste formata gheata pe malurile raurilor Mara, Botiza, Vaser si Ruscova. Curg sloiuri de gheata. Curg sloiuri de gheata pe raurile Mara si Iza. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță.

Vremea rămâne și astăzi închisă. Pe arii extinse se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare Izolat se va depune polei. La munte va ninge. Vantul va sufla slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -1 si 2 grade, iar cele minime intre -4 si -1 grad. Izolat, in zonele joase va fi ceata.

Dragoș Hojda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here