IARNA IN MARAMURES – Strat de zăpadă aproape de 100 cm in Cavnic

591

Stratul de zăpadă din Maramures este de la o zi la alta tot mai mare. Cel mai mare strat de zăpadă din Maramureș se găsește la Cavnic, unde trece de 80 cm, iar în următoarele ore va creste din cauza ninsorilor care sunt așteptate în județ.

Cel mai frig este acum la Târgu Lăpuș, unde se înregistrează -10 grade Celsius, respectiv -9 grade Celsius in Cavnic, Baia Mare și Borsa. In Pasul Prislop se semnalează ceata, din acest motiv atenția șoferilor trebuind să fie mai mare.

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă. Carosabilul sectoarelor de drumuri naționale este curat, dar umed. Zăpadă frământată, cu grosimea de până la 1 cm, se găsește depusă pe DN 18, în Pasul Prislop, între km 156 și km 180. Vizibilitatea este redusa de ceață, sub 100 de metri, între km 160 și km 180, în Pasul Prislop. Angajatii secției au intervenit cu 12 utilaje și au împrăștiat 85 de tone de sare. De asemenea, potrivit informațiilo furnizate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, s-a utilizat cantitatea de 1800 de litri clorură de calciu pe sectoarele DN 1C și E58.

Fără probleme pe apele din Maramureș

Nivelurile si debitele cursurilor de apa din judet au fost usor variabile, influentate de fenomenele de iarna instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Lapus, Suciu, Cavnic, Sasar, Nistru si Firiza. Se mentin podurile de gheata formate pe raul Mara, dar și podurile de gheata cu ochiuri pe raurile Iza, Botiza, Mara, Cosau, Barsau, Cavnic si Firiza. Curg sloiuri de gheata pe raurile Tisa, Viseu si Somes.

Stratul de zăpadă măsoară 81 cm la Cavnic, 75 cm în Pasul Gutâi, 71 cm la Firiza, 68 cm la Băiuț, 60 cm la Luhei, 51 cm la Coroieni, 40 cm în Baia Borșa, 39 cm la Groșii Țibleșului, 38 cm în Vișeu de Sus, 36 cm la Moisei, 30 cm în Leordina, 29 cm la Târgu Lăpuș, 23 cm în Baia Mare, 27 cm la Mara, 19 cm la Vf. Iezer, 18 cm la Sighetu Marmației sau 17 cm la Ocna Sugatag.

Vremea va fi astazi apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Local va ninge slab. Vantul va sufla slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -2 si 1 grad iar cele minime intre -8 si -5 grade.

Prognoza meteorologică prevede pentru maine, 11 ianuarie a.c., ca vremea va fi usor mai rece decat normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse va ninge. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari temporare iar pe crestele montane va sufla tare viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -4 si -1 grad, iar cele minime intre -10 si -7 grade.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here