IARĂȘI ATENȚIONĂRI – Cod galben de vijelii și pericol de inundații în Maramureș

327

Iarăși vreme capricioasă, iarăși atenționări ale specialiștilor.

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo, valabilă în intervalul 31 iulie, ora 13.00 – ora 23.00. Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică.

Îndeosebi după-amiaza și noaptea, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Vârful de vreme rea va fi în intervalul 31 iulie, ora 15.00 – 31 iulie, ora 23.00, când sunt anunțate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menționat, în zonele de munte, precum și în Crișana, Banat, jumătatea de nord a Munteniei și a Olteniei, local în Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

La fel, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod galben, valabilă în intervalul 31 iulie, ora 16.00 – 1 august, ora 24.00. În Maramureș, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza și Lăpuș.

Ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here