IA-LE DE UNDE NU-S! – Cascade temporare de Maramureș (FOTO)

331

Natura iți oferă surprize neașteptate, frumusețea ei constă în continua transformare. Nu e ca atunci când te intorci după 20 de ani pe strada ta și totul e nemiscat… De la an la an, natura se schimbă, drept pentru care nu poți bifa un loc drept „văzut” sau cucerit. La anu’ e altul, altfel!

Cea mai bună demonstrație de gen o fac cascadele temporare. Ideea ne-a dat-o Cascada Uscată de pe Valea Putnei, din Vrancea, pe Cheile Tisitei. Ba e, ba nu e! Dacă ai fi avut astă vara o listă a lor, ai fi vizitat locuri seci, niste stânci care nu spun nimic. Daca mergi acum, pe ploi, sau la primăvară, vei vedea minunății. Trecem în revistă cascadele temporare cu montaniardul Ionica Pop, o adevărată enciclopedie a Maramureșului: „Avem multe cascadee temporare, de primăvară, culmea că cele mai multe sunt în Defileul Lăpușului, din cauza pantelor abrupte. Dar sunt prin tot Maramureșul. Apoi, mai avem acele frumoase repezișuri, ce nu sunt tocmai cascade, dar merită văzute. Teoretic, și în toamnele ploioase se pot vedea, dar as sugera perioada aprilie-mai ca fiind cea a cascadelor, fie ele permanente sau temporare”, spune montaniardul.

Cascadele nordului

Printre cele mai spectaculoase cascade temporare se afla cascada Ciuroi de la Sarasau, de asemenea cascada Strungi din aceeasi zona. Dar si Sarita Iezerului, de la Desesti. Pe Gutâi mai este temporara cascada Sarita, pe traseul Crestei Cocosului. Alte cascade temporare, spune Ionica Pop, sunt cele din caldarile glaciare, unde acele praguri glaciare formeaza repezisuri, chiar daca nu cascade -cascade. La Buhìescu, Gârgalau, Piatra Rea sau in caldarea Iezer, apar aceste minicascade temporare. Ar mai fi cascada Strungi, spre Agris, cea cu evenimentele nefericite de odinioara. La cealalta exterma, in nordul Maramuresului, sunt insa cascaddele permanente, care, evident, sunt si ele mai impresionante, monumentale chiar, primavara pe ploi si la topirea zapezilor. Enumeram cascada Izvorul Cailor de la Borsa, deasemenea Moara Dracilor tot de acolo, cascada Criva din muntii Maramuresului, dar si cele trei cascade frumoase de deasupra Sapântei, Custura, {ipot si Runcu.

La sud de Gutâi

Interesant, dar multe cascade temporare se gasesc in sudul Maramuresului, probabil si din cauza schimbarii tipului de teren. Aici sunt si zone calcaroase sau chiar vai cu volum mai mic, ce seaca pe durata verilor secetoase. „|n defileul Lapusului sunt cascada Pisatoarea, alta pe Valea Rea, una pe valea Zugaului sau repezisul de pe Valea Scroafei. La Remetea mai este cascada temporara la Ciosoi, mai e Pisoaia la Berchezoaia. |n Cheile Babei, la iesire de judet spre Salaj, mai e pârâul Dracului, parca Vâlceaua Dracului ii zice, acolo sunt calcare unde se pierde apa in subteran. Pe Minghet la Grosii Tiblesului, sunt doar repezisuri, iar pe Valea Strâmbu, in Baiut, a fost o cascada temporara pe pârâul Coaciei, dar s-a distrus dupa doborâturi. Mai e o cascada temporara la doi pasi de Baia Mare, Vâlcele, in spatele Ostrei, la Firiza. Evident, si in sudul judetului sunt si cascade permanente frumoase, ca dincolo, cele doua de pe Valea Sturului, cea de pe Valea Neagra, sau La Calvar din muntii Tiblesului. Si ele spectaculoase primavara”, spune Ionica Pop.

Prin urmare, cu o simpla insiruire si cu o colectie foto, v-am oferit o lista de obiective de vazut, acum sau la primavara. Ca mergeti sa le pozati sau sa va catarati pe ele, e deja problema Dvs. Dar merita vazute, pentru incântarea ochiului sau macar pentru o reala cunoastere a Maramuresului!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here