HAOS PE ŞOSELE – Maşini făcute praf şi accidente cu mai multe victime, într-o singură zi, în Maramureş

232

Nicio săptămână fără evenimente rutiere grave în Maramureş. Ziua de 7 februarie a adus un carambol în Buciumi, un accident feroviar în Săsar şi două accidente cu pietoni loviţi de autoturisme, în Baia Mare şi Lăpuşel. Mai grav este atunci când unele persoane nevinovate ajung în spital din cauza neatenţiei altor participanţi la trafic.

# Carambol în urma unei depăşiri neregulamentare
Miercuri, în jurul orei 13.20, poliţiştii au intervenit la un accident de circulaţie produs pe DN 1C, pe raza localităţii Buciumi. Verificările poliţiştilor au relevat că accidentul s-a produs pe fondul efectuării unei depăşiri neregulamentare. Un cetăţean ucrainean, de 23 de ani, care conducea un autoturism pe direcţia Şomcuta Mare – Valea Chioarului, s-a angajat în depăşirea unui autotren încălcând marcajul continuu, a ajuns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus din sens opus de un bărbat de 71 de ani din Mireşu Mare. Apoi a acroşat un autotractor condus de un tânăr de 30 de ani din judeţul Bacău. “În urma impactului, şoferul din Mireşu Mare şi un pasager din aceeaşi maşină au fost răniţi şi transportaţi la spital, unde au rămas internaţi pentru investigaţii medicale. Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se aflau sub influenţa alcoolului”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Buldoexcavator lovit de tren
Miercuri după-amiază, în jurul orei 15.40, poliţiştii Biroului Poliție Transporturi au fost sesizați prin 112 că la trecerea la nivel cu calea ferată situată pe raza localității Săsar s-a produs un accident. În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a constatat că trenul care circula pe relația Baia Mare – Jibou, a acroşat un buldo-excavator, proiectându-l în stâlpul de susținere al unui indicator rutier. În urma coliziunii nu au fost înregistrate victime, însă a fost avariat buldo-excavatorul în proporție de 10% şi partea dreaptă a măștii de protecție a automotorului CFR. Linia CF Baia Mare – Satulung a fost închisă circulației feroviare între orele 15.54 și 16.25, iar trenul care circula pe relaţia Baia Mare – Jibou a plecat din HM Satulung pe Someș cu o întârziere de 40 minute. “Şoferul care conducea buldo–excavatorul, un bărbat de 39 ani, domiciliat în Bozânta Mare, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și şase puncte de penalizare”, au explicat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Bărbat lovit de maşină în Lăpuşel
Din nefericire, tot miercuri, s-au înregistrat două cazuri de pietoni loviţi de maşină. Într-un caz, pietonul este cel care a greşit. Tocmai de aceea, e bine de ştiut că traversarea neregulamentară reprezintă cel mai riscant comportament. Poliţiştii Serviciului Rutier au intervenit miercuri dimineaţă, la ora 07.30 pe DN 1C, în localitatea Lăpușel, unde s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton. Un bărbat de 66 ani, domiciliat în localitatea Coruia, care conducea un autoturism pe direcţia Baia Mare – Şomcuta Mare, a surprins şi accidentat o băimăreancă de 53 ani, care s-a angajat în traversarea neregulamentară a drumului. “În urma accidentului femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, unde a rămas internată. Şoferul nu se afla sub influenţa alcoolului”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Tânără care traversa strada regulamentar, accidentată în centrul Băii Mari
Atenţia la volan este cea mai importantă şi de ea depinde viaţa noastră şi a celor din jur, fie că vorbim de pasageri sau de ceilalţi participanţi la trafic. Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă de participanţi la trafic. Conducătorii auto trebuie să circule cu prudenţă maximă, să anticipeze eventualele pericole şi să le evite în timp util. Aşadar, şoferii sunt obligaţi să acorde prioritate pietonilor aflaţi pe trecerea pentru pietoni! Totuşi, din păcate, neatenţia unor conducători auto şi, poate, lipsa de experienţă la volan, pot băga persoane nevinovate în spital. Un accident soldat cu rănirea unui pieton s-a produs în jurul orei 13.15, la intersecţia Bulevardului Independenţei cu Bulevardul Unirii din municipiul Baia Mare. Persoana rănită, o tânără de 22 de ani din judeţul Sălaj, a fost surprinsă şi accidentată în timp ce traversa strada regulamentar, pe trecerea pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător. După producerea accidentului, conducătorul auto, un tânăr de 19 ani din Baia Mare, a transportat victima la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare. Din cauza leziunilor suferite, aceasta a rămas internată sub supraveghere medicală. Tânărul de la volan a fost testat cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se afla sub influenţa alcoolului. “În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările, urmând a propune măsuri legale”, au explicat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Şoferi sancţionaţi pentru neacordare de prioritate pietonilor
În acest context, poliţiştii maramureşeni spun că acţionează în mod constant pentru siguranţa pietonilor. În cadrul unei acţiuni desfăşurate miercuri, între orele 07.00 – 20.00, pe raza municipiului Baia Mare, poliţiştii Biroului Rutier au aplicat 34 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor. De asemenea, şapte şoferi care au pus în pericol siguranţa pietonilor au rămas fără permisele de conducere, conform IPJ Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here