HANDBALUL, IUBIREA MEA – Cornelia Lucaci (Sighetu Marmației): “M-am născut pentru a face sport” (FOTO)

406

După rezultate merituose obținute în sfera sportivă, Cornelia Lucaci, a revenit acasă și își dorește cu ardoare resuscitarea handbalului sighetean. Dând dovadă de pasiune și determinare, pe cont propriu, s-a pus pe treabă și a început pregătirea sportivilor în cadrul Clubului de Handbal “Genius”.

Pasionată de mică de sport, a început să joace handbal din școla generală, fiind îndrumată de antrenorii Moldovan și Rusu. Continuând și pe perioda liceului și mergând la un turneu la Baia Mare a fost remarcată de antrenorul Ioan Băban și ulterior cooptată la echipa CSS 2 Baia Mare. La terminarea liceului a evoluat la Lotul Național de Handbal Juniori timp de un an. Și-a întemeit o familie și pe lume a venit fetița Alexandra. A continuat să joace și, în anul 1994, a plecat în Germania și a evouat timp de un an la o echipă de Liga a 2-a. A revenit acasă în 1995 și a jucat la Baia Mare timp de 4 ani la echipa “Agecom”. După un turneu cu echipa băimăreană în Ungaria a fost remarcată și i s-a propus să joace acolo la o echipă care tocmai intrase în Liga 1. A devenit golgetera echipei, la care a jucat 2 ani.

“A fost o perioadă foarte frumoasă. Am reușit să acumulez o bună experiență, care mi-a fost de mare ajutor după aceea și mi-a întărit convingerea că m-am născut pentru a face sport’’, își amintește cu nostalgie Cornelia Lucaci.

Revenită acasă din nou a plecat apoi la o echipă din Viena, unde a evoluat o scurtă periodă de timp și și-a îmbogățit pregătirea. A urmat o etapă de 6 ani, evoluând la o echipă de Liga a -2-a din Italia, unde a urmat și cursurile de antrenor. Revenită în țară a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. Din anul 2013 a pus bazele Clubului de Handbal “Genius” și a demarat o amplă activitate de descoperire a tinerilor și tinerelor cu aptitudini sportive.

Rezultatele nu au întârziat să apară, în pofida condițiilor vitrege de pregătire și a lipsei susținerii din partea autorităților locale. Participând la diverse competiții de juniori a reușit să obțină în anul 2016 locul 8 și 6 pe țară. A încercat să obțină sprijin din partea autorităților locale, dar nu a primit vreun suport eficient. În prezent, s-a ajuns în ipostaza foarte neplăcută de a nu avea o sală unde să se antreneze.

Anul trecut a avut parte de o mare bucurie când Federația Română de Handbal a făcut o selecție pentru Centrul Național Olimpic de Pregătire Juniori de la Baia Mare. În urma acestei selecții jucătoarele Alisa Boiciuc, Sorina Brândușe, Denisa Romaniuc, Mihaela Rusneac, Daria Utan și Ana Szakacs au fost luate la acest centru.

“Mă bucur foarte mult pentru aceste fete. Ele evoluează și la ecpipa de handbal din cadrul CSS 2 Baia Mare, echipă cu care au obținut locul 2 la Campionatul Național de Juniori. Sunt și tristă datorită faptului că aceste fete puteau să rămână la Sighet dacă am fi avut sprijinul autorităților locale. Îmi doresc mult să avem o echipă de handbal inclusă în cadrul CSM Sighet sau măcar să ni se dea un loc unde să ne putem pregăti. Avem potențial și sper că într-un final și autoritățile locale să ne sprijine”, a spus Cornelia Lucaci. Cum așchia nu sare departe de trunchi, fiica Alexandra a apucat pe urmele mamei ajung să fie coooptată în Lotul Național al Italiei. “De mică am tot luat-o pe Alexandra cu mine pe la turnee. I-a plăcut și ei foarte mult handbalul și sunt mândră că a reușit să joace o periodă la Lotul Național de Handbal al Italiei. Acum este și ea mămică, iar după concediul maternal se va întoarce înapoi și sper să fie din nou convocată la Lotul Național al Italiei”,a spus Cornelia Lucaci.

Chiar dacă încă nu are un suport din partea autorităților locale, din toamnă, Cornelia Lucaci va relua activitaea și va continua să caute noi talente în speranța că vor rămâne acasă și că handbalul sighetean să devină măcar ceea ce a fost odată.

“Vom acorda sprijin doamnei Cornelia Lucaci în demersurile menite de a include handbalul ca și disciplină sportivă în cadrul CSM Sighet. S-au obținut rezultate foarte bune și, în primă etapă, sper să reușim să găsim o sală unde să se poată pregăti”, a spus Daniela Onița Ivașcu, consilier local.

Liviu ȘIMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here