HANDBAL – Merită Cristina Neagu 22.000 euro/ lună? Şi ce merită alții…

977

Am avut un spectacol masiv astăzi pe rețelele de socializare. Totul s-a îinvârtit în jurul salariului pe care îl câștigă la CSM București Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume în trei rânduri. Tolontan a dezvăluit, arătând un fluturaș, că Neagu încasează în fiecare luna 22.000 euro.

Primăria îi răspunde lui Tolontan, fără a nega plata care se face către sportivă. A fost un răspuns mai degrabă al dnei Firea, care ne spune că nu ea plătește și că totul se face pentru a aduce copiii la sport. Sigur, Cristina Neagu este cea mai bună jucătoare din lume și merită mulți bani. Ba chiar primește cei mai mulți bani dintre toate jucătoarele de handbal din lume, având 264.000 euro/ an. Ea este urmată în top de Nora Mork (ETO Gyor) – 240.000, Alexandra Lacrabere (Vardar Skopje) – 205.000 si Andrei Lekic (Vardar Skopje) – 205.000. Fără îndoială sunt sume consistente. Spre exemplu, un singur fotbalist din România are un salariu mai mare, Ibrahima Balde (CFR Cluj), plătit cu 300.000 euro/ an. Câțiva jucători au 20.000 euro/ luna. Nu discutăm aici dacă acești sportive merită sau nu banii pe care îi câștigă. În opinia mea, da, fetele astea merită acești bani.

Am citit multe comentarii. Pro și contra. Este absolute adevărat că românul se pricepe la absolut orice și este musai să își dea cu părerea. S-au făcut comparații cu politicienii, cu fotbaliștii, cu strungarii, cu jumătate din meseriile existente în lumea asta. Unii sunt pro acest salariu (se folosește incorrect cuvântul salar de o mulțime de ori), alții spun că Neagu nu are cum să producă acești bani. Unii se enervează că lucrează la patron și câștigă 300 de euro / lună (sunt foarte aproape de primul loc în lume cu tehnica în meseria lor), alții se enervează că sunt bugetari și că n-are cum să câștige mai mult decât președintele țării (nici el nu este primul în lume în meseria lui, ba nici chiar pe aproape). Alții sunt enervați  că Neagu este unul dintre oamenii cu salariul cel mai mare dintre bugetari.

Mno, cam aici e băiucul. În condițiile în care țara asta bogată are o grămadă de săraci (niciunul din vina Cristinei), când are o grămadă de cetațeni putred de bogați din operațiuni caudate cu statul – inclusiv în sport (niciunul din vina Cristinei), când sunt o grămadă de investiții de făcut, de reparat școli sau grădinițe, nu știu dacă e cazul să plătești o sportivă cu o sumă atât de mare (dar pe care o merită). Iar pe lângă ea, alte jucătoare, extreme de valoroase și ele.

Oamenii spun că în străinătate statul nu dă bani. Sigur că nu e adevărat. Primăriile ajută destul și în străinătate. Nu dau 22.000 euro/ lunar salariu vreunui sportiv. Dau bănuți cât să se poată asigura activitatea sportivă. Unele, prin reprezentanți, caută investitori, altele asigură facilități (baze sportive construite sau date în folosință, transport, cine știe ce  altceva). Știm sigur că București este un oraș imens, care nu are o sală de sport decentă, însă are minciuni și promisiuni de ani buni. Mai ținem minte când România concura cu Croația pentru organizarea unui turneu final. Noi ne-am prezentat cu machete (dar excepțional  făcute), ei au venit cu sălile gata făcute. Așa că CSMB joacă în Polivalenta modernă acum 44 de ani când a fost făcută, iar echipa de volei în parcarea unui mall. Mai avem Floreasca, sală făcută acum un milliard de ani (anii 1951 – 1952).

Interesant este că handbalul de mare clasă merge bine acum doar la cei considerați săraci, de cei de la periferie… Cine merge în Final Four? Bogații de români (CSMB), bogații de macedoneni (Vardar), bogații de unguri (Gyor, poate și Ferencvaros), bogații de ruși. Fostele state comuniste. Aici se dau cele mai mari salarii în handbalul feminin mondial.

Sincer, nu mă interesează câți bani primește Cristina Neagu. Îmi pasă însă de toți mincinoșii din țara asta care își fac imagine pe umerii sportivilor, care se folosesc de sportivi, de artiști, de scriitori, de oricine. Care cred că dând o semnătură pe un act, pe un stat de plată (nu sunt banii lor) pot să subjuge și să se folosească de sportivi. Uite, Halep, n-a fost ajutată de statul român cu mai nimic. Și ce face Halep? Câștigă bani mulți. Iar 11% din ei merg la statul român (plus tot ce cumpără de aici sub formă de TVA). Iar statul roman n-a fost în stare, din milioanele aduse în țară de jucătoarele de tenis (poate zeci de milioane în ultimii ani) să păstreze un turneu de tenis decent în țara noastră). Așa cum se tot iau bani pe rovignete și accize în benzină și tot nu avem o autostradă decentă.

Mircea GRUMAZ

1 COMENTARIU

  1. Citeva amanunte…Vardar are investitor privat,Gyor are sponsor puternic privat,CFR Cluj are investitor privat.
    Baiucul… este la CSM Bucuresti care traieste din taxele si impozitele populatiei.Sincer nu ma intereseaza ce se intimpla cu banii bucurestenilor,dar in schimb ma intereseaza ce se intimpla cu banii contribuabililor din Baia Mare.La ora asta in Baia Mare traiesc bine din bani publici,destui indivizi plafonati si indiferenti, pe la diferite echipe.In sport poti sa cistigi sau sa pierzi,dar atunci cind nu mai vezi daruire,lupta,ambitie as prefera ca banii baimarenilor sa fie folositi pentru alte scopuri.Avem destui chiulai prin administratie,nu avem nevoie de ei si in sport!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here