HANDBAL – EURO – Iulia Dumanska – Este visul meu să obţin o medalie cu naţionala de senioare

368

Iulia Dumanska şi Denisa Dedu sunt jucătoarele în mâinile cărora selecţionerul spaniol Martin Ambros a decis să lase poarta României, la cea de-a 13-a ediţie a Campionatului European de handbal feminin. Primul meci al României va fi împotriva reprezentativei Cehiei, pe 1 decembrie, de la ora 19.00. Prosport a vorbit de ziua României cu Iulia.

“Avem o grupă destul de grea, dar noi ne pregătim foarte bine pentru aceste meciuri. Ne dorim foarte mult să ne luăm revanşa în faţa Cehiei, pentru că anul trecut a fost un meci de coşmar. A fost o zi de coşmar şi acum ne gândim doar la victorie şi să facem oameni fericiţi, pentru că este o zi specială pentru noi şi pentru România, pentru că jucăm de 1 decembrie”, a spus Iulia, referindu-se la partida din 2017, când Cehia a eliminat România în optimile de finală ale Campionatului Mondial, la ultima fază, scor 28-27. Dumanska, 22 de ani, de la SCM Râmnicu Vâlcea, a fost pe teren la eşecul de atunci.

Este puternica selecţionată a Norvegiei o sperietoare pentru tricolore? ”Noi ne motivăm pentru fiecare meci. Chiar şi la Trofeul Carpaţi, nu contează cu cine jucăm. În primul rând, trebuie să ne gândim la noi, la echipa noastră, să ne vedem de jocul nostru şi să evoluăm 100%, pentru că este foarte important să fim mereu concentrate”.

Discuţiile din vestiar au sudat echipa, consideră Dumanska: ”Suntem pe sistem s-o luăm pas cu pas, să câştigăm primul meci, să câştigăm al doilea meci. Aşa este cel mai bine pentru toată lumea. Atmosfera din vestiar este una bună şi mi se pare că suntem mult mai unite decât anul trecut. forte este apărarea. Dacă o să facem o apărare foarte bună, o să marcăm goluri uşoare. Asta o să fie cheia”.

După bronzul mondial de la junioare, din 2016, Iulia ţinteşte sus şi la Europenele de senioare: ”Este visul meu să obţin o medalie cu naţionala de senioare. A fost visul meu de când am venit în România, să joc pentru naţională şi sunt foarte fericită şi foarte mândră că am reuşit să devin româncă, iar acum să reprezint şi eu România. Este ceva deosebit şi mă bucur foarte mult că am reuşit. Sper în continuare să fiu sănătoasă şi să pot ajuta cât se poate de mult”.

Născută la Horodenka, Ucraina, Dumanska simte perfect româneşte, dovadă că a învăţat limba în numai trei luni. Ce înseamnă să fii româncă? În viziunea Iuliei, patriotismul arată astfel: ”Este totul pentru mine. Şi la imn, când cânt, pur şi simplu mă emoţionez. Îmi vine să plâng, dar îmi vine să plâng de fericire, pentru că ştiu cât de greu mi-a fost să trec peste obstacole! Limba română am învăţat-o în trei luni. Mi-a fost greu să pronunţ literele î, i. Am aşteptat foarte mult cetăţenia română, timp de patru ani, şi acum apreciez totul ce se întâmplă în viaţa mea şi mă bucur foarte mult că mă pot antrena cu cele mai bune jucătoare din lume şi din România. Ne dorim să jucăm bine şi să-i facem pe toţi românii fericiţi. Nu sunt răutăcioasă. Joc în Oltenia, la Vâlcea, dar sunt crescută în Baia Mare. Nu îmi place să fiu nervoasă sau să fiu rea”.

Programul meciurilor:
1 decembrie
19.00 România-Cehia TVR HD, TVR 1
3 decembrie
19.00 Germania-România TVR HD, TVR 1
5 decembrie
22.00 Norvegia-România TVR HD, TVR 1

sursa – prosport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here