HANDBAL. Euro 2018 – România debutează cu dreptul la Europenele din Franța

326

România a debutat cu dreptul la Campionatul European din Franța, după 31-28 (17-11) cu Cehia, sâmbătă seara, la Brest, în Grupa D a competiției.

România a început excelent jocul si a condus cu 6-1 (min. 9), diferența a crescut la șapte goluri, 16-9 (26), la pauză fiind 17-11. Ecartul maxim a fost de opt goluri, 21-13 (37), 22-14 (38) si 23-15 (39), dar apoi Cehia s-a apropiat tot mai mult pe tabelă, pe fondul unei scăderi în joc din partea jucătoarelor antrenate de Ambros Martin. Astfel, în min. 56, diferența era de doar două goluri, 28-26 pentru România, iar Cehia a avut șansa să vină la un gol, dar aruncarea din propriul semicerc a portăriței lor a trecut pe lângă. Ne-a cam scos Crina Pintea, care se dovedește infinit mai curajoasă în momente extreme decât orice altă jucătoare. A fost 31-28 la final.

Sincer, România are pe ofensivă trei jucătoare cheie, Pintea, Neagu și Buceschi. Când una dintre ele nu merge e bai, pentru că e obligatoriu că și celelalte jucătoare să-și asume lucruri. Am spus-o de multe ori. Cristina Neagu este cea mai bună jucătoare din luma (zic românii și titlurile câștigate), însă nu este niciodată vreo Anja Andersen, Anita Gorbicz sau Bojana Popovici, doar trei dintre jucătoarele cu adevărat lidere de echipă, care și-au cărat în spate naționalele la fiecare moment greu (mai face și Lekic din astea).

Și meciul acesta mă ajută să-mi susțin ideea: după două “turnover” în min. 40, în perioada critică din meci pentru noi, a aruncat o singură dată la poartă, în min. 50, pe lângă. Apoi a mai aruncat în min. 59.40, când nu mai avea nicio importanță. În acel moment, greul l-a dus Crina Pintea, pentru că toată lumea îi pasa ei să rezolve cazul. Încă o dată, Cristina Neagu este o mare campioană, o jucătoare foarte bună, dar nu neapărat un mare lider de echipă. Sper să mă contrazică în meciurile care urmează și unde este mare nevoie de ea. Sigur, handbalul este un sport de echipă, nu se joacă pentru un singur om.

Duelul băimărencelor n-a mai avut loc, pentru că Anca Polocoșer a fost lăsată în tribune (a stat lângă Cristina Vărzaru). A jucat Helena Rysankova, dar fără realizări, având două aruncări spre poartă (niciul gol) în cele aproape 15 minute cât a stat în teren. La Naționala Poloniei, în primul meci (26-33 cu Serbia), Sylwia Lisewska a jucat cca 12 minute, cu un gol din trei aruncări.

România: Iulia Dumanska (13 intervenții / 34 aruncări), Denisa Dedu (1/6) – Laura Chiper 1/2, Aneta Udriștioiu 3/3, Melinda Geiger 1/1, Ana Maria Dragut 2/4, Gabriela Perianu, Cristina Laslo 0/2, Eliza Buceschi 9/10 (5/5 din 7m) – desemnată jucătoarea meciului, Crina Pintea 5/7, Raluca Băcăoanu 1/1, Cristina Neagu 8/11 (0/1 din 7m), Cristina Florică 1/2, Valentina Ardean Elisei 0/2, Daniela Rațiu, Mădălina Zamfirescu. Selecționer: Ambros Martin.

Cehia: Petra Kudlackova (4), Lucie Satrapova (2) – Jana Knedlikova 4, Sara Kovarova 3, Helena Rysankova, Kristyna Mika 2, Iveta Luzumova 5, Jana Sustakova 3, Dominika Zachova, Marketa Jerabkova 4, Veronika Mala 5, Sarka Marcikova, Petra Adamkova 1, Kamila Kordovska 1, Veronika Mikulaskova. Selecționer: Jan Basny.

În celalalt meci al grupei, Germania a învins surprinzător Norvegia cu scorul de 33-32.

În următoarele partide, România va juca pe 3 decembrie cu Germania, de la ora 19.00, iar Cehia va înfrunta Norvegia (22,00). Primele trei clasate avansează în grupele principale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here