GROŞII ŢIBLEŞULUI – Întâlnire de tradiţie cu fiii satului (GALERIE FOTO)

430

În fiecare ultimă duminică din luna august, în Groşii Ţibleşului e sărbătoare. Fiii satului îşi dau întâlnire, conform unei tradiţii de aproape 200 de ani.

Manifestările au debutat duminică, la ora 09.30, cu hramul Bisericii Ortodoxe din localitate. “Au participat aproximativ 1.500 de persoane. Soborul a fost alcătuit din 18 preoţi. A fost prezent Protopopul de Lăpuş, stareţul de la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, de la Vad, tot din Cluj, dar şi părintele Serafim din Londra. Mulţi dintre reprezentanţii Bisericii, care au fost prezenţi aici, sunt fii ai satului. A fost un moment inedit şi plăcut pentru toată lumea”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Nicolaie Burzo, primarul comunei Groşii Ţibleşului.

# O tradiţie din 1826
La ora 14.30, a avut loc parada portului popular. S-a pornit, în alai, de la sediul primăriei până la Căminul Cultural. “Am avut mulţi invitaţi, primari, consilieri judeţeni, unii dintre ei, de asemenea, fii ai satului. Există o tradiţie la noi, care datează din anul 1826, de a se sărbători hramul şi, totodată, întâlnirea cu fiii satului, în ultima duminică din luna august. Într-un an, s-a schimbat, pentru că picase în 29 august, când este Tăierea Capului “Sfântului Ioan Botezătorul”. Atunci, s-a ţinut în prima duminică din luna septembrie, însă a plouat. De atunci, organizăm evenimentul, de fiecare dată, în ultima duminică din luna august”, a precizat Burzo.

# Ansambluri din toate “ţările” Maramureşului
Imediat după parada portului popular, a avut loc deschiderea celei de-a 12 ediţii a festivalului “Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Ţibleşului”. Au fost prezente ansambluri din mai multe zone din Maramureş, respectiv Botiza, Borşa, Valea Chioarului, Suciu de Sus, dar şi din Dej. Manifestările s-au încheiat la ora 21.30 – 22.00, întrucât începea o nouă săptămână de activităţi. “Cred că, o dată pe an, locuitorii oricărei comune trebuie să sărbătorească şi să se simtă bine. Am dat o masă tuturor şi toată lumea s-a simţit foarte bine”, a explicat primarul.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here