GRIPA DE SEZON – A început imunizarea împotriva gripei sezoniere

348

Medicii de familie au început să administreze vaccinurile antigripale. A doua tranșă de doze cu ser antigripal care a sosit în județ încă de acum mai bine de o săptămână a fost distribuită la medicii de familie, care administrează acum vaccinurile tuturor celor interesați.

Vaccinarea este gratis pentru pacienții înscriși pe lista medicului de familie, care spun că au primit întreaga cantitate pe care au solicitat-o. „Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta am primit, în două tranșe, întreaga cantitate solicitată. Prima dată au sosit 250, iar în tranșa a doua au mai venit 200 de doze”, spune medicul Gheorghe Lascu, președintele Societății Medicilor de Familie Maramureș.

Se pare că vaccinarea antigripală a început să fie luată în serios de pacienți, în special de către cei în vârstă. Astfel, medicul Gheorghe Lascu spune că zilnic se prezintă, în medie, 10-15 persoane pentru imunizare împotriva gripei de sezon. Acest fapt poate fi și urmarea unei promovări intense a vaccinării. „Am folosit toate ocaziile de a-i anunța pe pacienți și a-i chema la vaccin. Pe cei care au venit la consultații, sau care suferă de boli cronice și au venit pentru rețete, i-am rugat să se vaccineze. Le-am explicat că, în special ei, bolnavii cronici, sunt din categoria persoanelor aflate la risc și că e bine să se vaccineze. Dar am administrat serul antigripal și altor membri ai familiilor bolnavilor cronici, mai ales la persoanele peste 60 de ani. Având în vedere vârsta, ei se află oricum în categorie de risc”, a mai arătat medicul Gheorghe Lascu.

Potrivit lui, în țară au apărut deja primele cazuri de gripă care au fost confirmate de analizele de laborator. În Maramureș, cel puțin până la începutul lunii noiembrie, nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

Virozele de sezon încep să apară tot mai des

Pacienții care se vaccinează antigripal trebuie să știe că vaccinul are efect doar împotriva gripei, nu și împotriva răcelilor simple, ori a virozelor. „O persoană vaccinată antigipal poate să facă o rinită, faringită, amigdalită sau chiar pneumonie, pentru că vaccinul este împotriva virusurilor gripale, nu împotriva stafilococului, streptococului ori altor virusuri sau bacterii”, a mai arătat medicul Gheorghe Lascu.

Potrivit datelor statistice publicate de Direcția de Sănătate Publică Maramureș, cazurile de infecții respiratorii au început să se înmulțească. În ultima săptămână înregistrată, respectiv 29 octombrie – 4 noiembrie, numărul cazurilor de infecții respiratorii a ajuns la 107. Cifra nu este mare, având în vedere că în unele perioade considerate „de vârf” a virozelor, numărul cazurilor poate fi de două, trei ori mai mare sau chiar mai mult.

Pe categorii de vârstă, copiii între doi și patru ani au fost cei mai expuși, astfel 31 dintre cazuri au fost pacienți din această categorie de vârstă. De asemenea, câte 24 de pacienți au fost din grupele de vârstă 5-14 și 14-49 de ani. Alte 15 persoane sunt din grupa de vârstă 50-65 de ani, iar alte cinci persoane au peste 65 de ani.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here