GRIJĂ MARE – Temperaturile de vară pot ucide animalele de companie

299

De câteva zile în Maramureş se înregistrează temperaturi normale pentru perioada din an în care se aflăm. Temperaturile de peste 30 de grade care se înregistrează zilnic nu afectează doar oamenii, ci şi animalele, în special pe cele de companie.

Proprietarii de animale de companie, câini şi pisici, în special, sunt conştienţi că trebuie să respecte o serie de reguli, asta dacă vor ca al lor câine sau pisică să nu simtă căldura excesivă de afară. Tic Angheluţă, dresor băimărean cu experienţă, ne spune că primul lucru pe care un proprietar de câine, în soecial, trebuie să îl facă în această perioadă este ca animalul să nu fie scos la plimbare la orele la care este cel mai cald.

“Asta pentru că 30 de grade în aer înseamnă 50 de grade la nivelul asfaltului, temperatură la care poți să ții mâna lipită de asfalt câteva secunde. Ei stau cu labele pe asfalt și respiră aerul de jos. Apoi, să aibă apă proaspătă la discreție și când zic proaspătă mă refer la apa schimbată periodic cât mai des. Trebuie să fie schimbată pentru a evita enterocolitele și au nevoie de apă pentru hidratare, exact ca oamenii. Foarte important este că aceste animale să nu fie lăsate în mașină nici cinci minute, pentru că se supraîncălzesc și intră în șoc termic.
Dacă sunt duşi la apă, să nu fi lăsați în apă când sunt foarte încălziți. Grijă cu deparazitarea externă, pentru că este plin de babesioza în Baia Mare și împrejurimi. Nu în ultimul rând, să aibă părul întreținut, pentru că la un câine cu părul lung o blană încâlcită nu permite pielii să respire și apar dermatitele”, spune Tic Angheluţă.

Semnele că animalul tău e în pericol de a se sufoca din cauza căldurii sunt respiraţie sacadată, începe să saliveze abundent, iar culoarea limbii trece de la roz la cărămiziu.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here