GRIJĂ MARE LA FOC! – Incendiile de toamnă, bătaie de cap pentru pompieri

264

E toamnă, e liber la curățat terenurile de resturile vegetale. Doar că e riscant să dai foc acum la miriști, dată fiind seceta din județ. Pompierii maramureșeni atrag atenția maramureșenilor că trebuie respectate o serie de măsuri pentru a preveni apariția de incendii. 

În primul rând, maramureșenii trebuie să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc), arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate, respectiv cetăţenii să se intereseze, în prealabil, la primării, în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate, în scopul arderii;

ISU Maramureș spune că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat, în prealabil, serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă. Focul nu trebuie sub nicio formă scăpat din ochi, iar la final jarul rămas trebuie stins bine cu apă.

Conform legii, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here