GREVĂ LUCIAN MORAR – Ce spun locuitorii din Ulmeni despre necesitatea unei substații de ambulanță

704

Este Săptămâna Mare, iar primarul orașului Ulmeni, Lucian Morar, se află, în continuare, în greva foamei în fața Ministerului Sănătății. Acesta protestează împotriva faptului că, pentru viitoarea stație de ambulanță, a fost aleasă comuna Ariniș, în detrimentul orașului Ulmeni.

În tot acest timp, locuitorii din Ulmeni urmăresc, în presă și pe rețelele de socializare, care este starea de sănătate a primarului lor. Oamenii spun că protestul este îndreptățit, însă problema este că problema este mai veche. Locuitorii susțin că fostul primar trebuia să facă diligențele necesare pentru ca stația de ambulanță din Ulmeni să nu fie desființată, de la bun început, în urmă cu aproximativ 15 ani.

# “Nu trebuia desființată ambulanța de la bun început!”
Tiberiu a fost ambulanțier, iar Francisc, asistent medical. Au făcut împreună o mulțime de gărzi la Ulmeni. “Trebuia făcut de acum 15 ani ceva. E adevărat că atunci era alt primar. Nu trebuia lăsată ambulanța să plece. Era o stație cu o singură mașină. Infrastructura este tot acolo, cu garaje, cu tot tacâmul, la dispensar. Ne-au dus în Baia Mare și făceam naveta, fiindcă unii medici de familie foloseau ambulanța în scopuri de personale. Acum, cei de la Ariniș au știut să se bată în piept și să atragă la ei ambulanța. Când era încă, ambulanță la Ulmeni, era un singur echipaj și aveam și câte patru, cinci intervenții pe zi. Nu era noapte să nu trebuiască să intervii. Dacă sună cineva de la 112, vine Fărcașa sau din Baia Mare. Din Baia Mare face și jumătate de oră, când timpul de intervenție ar trebui să fie de 15 minute. Când sunt multe intervenții, durează și două ore, uneori. Am avut situații grave sau urgente, nașteri sau infarcturi, indiferent că era vorba de români sau de țigani, că și ei sunt oameni. Am avut și resuscitări și oameni care au murit în salvare. Am avut și tineri care au avut nevoie de asistență medicală. Nu înțeleg de ce nu pot face ambulanță și în Ulmeni, și în Ariniș. Măcar o mașină să fie. S-ar reduce timpii de intervenție și mulți oameni ar putea fi salvați”, au opinat Tiberiu și Francisc, pe care i-am întâlnit pe străzile din Ulmeni.

# „O substație de ambulanță este absolut necesară la Ulmeni!”
Sunt și alți cetățeni care îl susțin pe Lucian Morar. “E un gest demn de admirație! Omul ăsta își riscă sănătatea pentru comunitatea lui. Câți primari au mai făcut asta? Toată lumea îl susține în demersul lui! O substație de ambulanță este absolut necesară la Ulmeni. Nu cred că poate zice cineva că nu este așa. E ca și cum ai exclude posibilitatea unei probleme de sănătate și să ai nevoie să ajungi la spital. Poate face diferența dintre viață și moarte. Îi dorim multă putere, să reziste. În același timp, sperăm să se întoarcă sănătos și să nu fi fost totul în zadar!”, a spus Andreea Conea, o tânără mămică.

# “Vino, te rog, acasă!”
În tot acest timp, soția lui Lucian Morar a făcut un apel public, prin care îl roagă pe primarul Ulmeniului să se întoarcă acasă. “Vino acasă, dragul meu, avem nevoie de tine, acasă, sănătos! L-am sprijinit mereu pe soțul meu, i-am înțeles demersul, pentru a rezolva problema aparținătorilor orașului Ulmeni și prietenilor meu, de altfel. După multe telefoane primite din partea celor din Ulmeni, Maramureș, am decis să fac acest mesaj public. Sunt însărcinată în luna a cincea, da, așteptăm un băiat. Lucian Morar, te rog să te gândești la noi. Avem nevoie de tine acasă, întreg și sănătors! Te aștept să mergem împreună la Înviere! Vino, te rog, acasă!”, a scris Ioana Pricop, pe o rețea de socializare.

O reacție a avut-o și nașul lui Lucian Morar, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș. „În calitate de prieten vechi dar și de părinte spiritual, îmi permit să-l rog și eu pe Lucian să țină cont de dorința Ioanei și a noastră, de a renunța la acest demers și de a se întoarce acasă! Consider că sănătatea și familia sunt cele mai importante avuții ale omului și atunci când ești sănătos, atunci când ai familia și pe cei care te iubesc aproape de tine, poți rezolva în timp mult mai multe probleme pentru oamenii care și-au pus speranțe în tine! Te aștept acasă, finule!”, a punctat Doru Dăncuș.

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Lucian Morar urma să se întâlnească cu secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a se găsi soluția convenabilă.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here