GREVĂ GENERALĂ – Consilierii de Probaţiune din Maramureş protestează pe termen nelimitat

533

Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Maramureș au intrat în grevă generală, joi, 19 iulie 2018, alături de angajații serviciilor de probațiune din alte şase județe: Alba, Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Satu Mare și Sălaj.

Personalul din serviciile de probațiune din județele: Arad, Brașov, Cluj, Galați, Ilfov, Timiș și Vrancea, au declașant greva generală încă de ieri, 18 iulie 2018, iar servicii de probațiune din alte şase județe (Argeș, Bistrița-Năsăud, Iași, Mureș și Teleorman) intenționează să intre în grevă generală vineri, 20 iulie 2018. De asemenea, în alte câteva servicii, a fost declanșată ieri, respectiv miercuri, greva de avertisment, cu o durată de două ore (în județele: Bihor, Bacău, Constanța, Gorj și Vaslui).

# Principala nemulţumire – nerezolvarea problemelor salariale
Consilierii de probațiune protestează astfel față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiției (MJ) și care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar. “La nivel declarativ, responsabilii din DNP și MJ au recunoscut toate problemele semnalate de către consilierii de probațiune, dar, până în prezent, nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvări la aceste probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă”, a explicat Lavinia Sabău, consilier de probaţiune, respectiv reprezentantul de relaţii publice din cadrul Serviciului de Probaţiune Maramureş.

# Lista revendicărilor
Miercuri, începând cu ora 14,00, la sediul Ministerului Justiției, a avut loc o întâlnire de lucru a reprezentanților consilierilor de probațiune cu cei ai Ministerului Justiției și ai Direcției Naționale de Probațiune în care au fost prezentate revendicările. Prima solicitare este calcularea corectă a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar și confirmată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. A doua cerere a consilierilor de probaţiune este plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent. Consilierii cer şi elaborarea și emiterea Ordinului Ministrului Justiției (OMJ) comun și calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referință Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul justiției în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu această valoare de referință. Se mai doreşte şi plata efectivă a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale menționate. A cincea solicitare este aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017. Nu în ultimul rând, consilierii de probaţiune cer punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune.

# Prima grevă de la Probaţiune, din Maramureş
Având în vedere că aceste revendicări nu au fost soluționate, obținându-se doar promisiuni pentru o parte dintre ele, în Serviciul de Probațiune Maramureș și în alte servicii de probațiune din țară a fost declanșată greva gerală. “Pe perioada grevei, angajații Serviciului de Probațiune Maramureș, vor asigura serviciile esențiale aflate în sarcina instituției, reprezentând cel puțin o treime din activitatea normală, potrivit legislației în vigoare. În conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probațiune, consilierii din cadrul SP Maramureș vor asigura în timpul grevei ”participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare”. Este prima grevă a consilierilor de probaţiune din Maramureş. Nu ştim cât va dura protestul nostru. Vineri va avea loc o nouă întâlnire. Problemele cu care se confruntă serviciile de probaţiune sunt mai multe, însă acestea vor fi dezbătut în luna august”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului, Lavinia Sabău.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here