GREVA FOAMEI – Lucian Morar, sprijinit de Asociația Orașelor din România și viceprimarul capitalei, Aurelian Bădulescu

442

Asociația Orașelor din România a transmis un apel la solidarizare cu greva foamei făcută de primarul de Ulmeni. În acest apel se spune că se discută, de mai bine de 12 ani, de importanța funcțiunilor și serviciilor oferite de orașe „și, de fiecare dată, suntem tratați cu indiferență de toate guvernările“.

Este amintit protestul de acum cinci luni al primarului din Copșa Mică (jud. Sibiu), care a mers pe jos până la București, pentru a rezolva o problemă a comunității.

„Acum, este rândul colegului nostru de la Ulmeni să facă greva foamei în fața unei instituții a administrației centrale. Mâine puteți fi chiar dumneavoastră cel nedreptățit. Este momentul să fim cu toții solidari, să depășim partizanatul politic și să luptăm pentru cetățenii care ne-au ales. De aceea, așteptăm din partea fiecărui primar de oraș să ia atitudine publică de susținere a colegului de la Ulmeni. Asociația Orașelor din România se solidarizează cu demersul domnului Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni, județul Maramureș, de a protesta împotriva refuzului pentru solicitările privind deschiderea unei substații de ambulanță în orașul său“, se arată în apelul transmis în 17 aprilie.

Totodată, este explicat motivul pentru care primarul din Maramureș este în greva foamei: „Primarul orașului Ulmeni se află în greva foamei, în fața Ministerului Sănătății, începând de luni, 15 aprilie 2019, după ce Ministerul a decis înființarea substației la doar 10 km de oraș, într-o comună, deși edilul a făcut demersurile justificate pentru același lucru încă din 2011. Solicitările nu au primit niciun răspuns vreme de 8 ani, după ce, în 2005, stația de ambulanță de la Ulmeni a fost desființată“.

„Cine decide care este nivelul „calității vieții“ necesar pentru a avea drepturi egale? Numărul mare de solicitări existente în orașul Ulmeni și mai ales din rândul comunității rome, susțin oportunitatea înființării unei substații de ambulanță în orașul Ulmeni pentru a se putea interveni cu cea mai mare promptitudine la solicitările din zonă. Pentru a reduce timpii de intervenție și pentru încadrarea în limitele prevăzute în normele legale (Legea nr.95/2006, Titlul IV și normele de aplicare a acesteia) se impune ca o necesitate majoră înființarea unei substații de ambulanță în orașul Ulmeni, care să activeze în flux continuu“, este mesajul primarului Lucian Morar.

„După cum susține chiar colegul nostru în demersurile sale, dincolo de convingerile politice și ideologice diferite, Asociația Orașelor din România consideră că o astfel de stație sau substație de ambulanță ar trebui să existe în oricare dintre orașe, mai ales că, în acest caz, cel mai apropiat spital se află la 50 de km distanță, respectiv la Baia Mare“, precizează reprezentanții Asociației Primarilor din România.

# Sprijin de la viceprimarul Capitalei
Printre cei care l-au ajutat pe Lucian Morar este și Aurelian Bădulescu, viceprimar general al Bucureștiului. Conform unor surse apropiate primarului grevist, Aurelian Bădulescu a acordat ajutor pentru a putea fi instalat cortul protestatarului în fața Ministerului Sănătății. Viceprimarul Capitalei a declarat, la un post de televiziune central, că sprijină demersul lui Morar. În opinia lui Bădulescu, totul se rezumă la neînțelegeri dintre doi maramureșeni (Lucian Morar și Sorina Pintea, ministrul Sănătății – n.r.).

Ieri, Lucian Morar a fost vizitat de soția sa, Ioana Pricop, însoțită de partenerul ei de scenă, Nistor Dragoș, și de câțiva locuitori din Ulmeni.

„Le mulțumesc elevilor și doamnelor profesoare din Ulmeni, pentru că m-au
vizitat aici, în fața Ministerului Sănătății, unde mă aflu în cea de a patra zi de grevă a foamei!“, a scris primarul grevist pe pagina sa de Facebook.

Ioan BUDA ȚEȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here