GREU DE GĂSIT – Criza Euthyrox persistă în Maramureș

86

Conducerea Colegiului Farmaciătilor Maramueș a mărturisit că în județul nostru, ca peste tot în țară, medicamentul Euthyrox se găsește greu și că farmaciile pot să-l comande numai pe baza rețetelor compensate de la pacienți. “Nici noi nu stăm tare grozav. Acum suntem condiționați de comenzi justificate. Asta înseamnă că bolnavii trebuie să aibă o rețetă compensată ca noi să putem să cerem o serie și un număr de rețetă și să putem să-l înregistrăm în platforma depozitelor și să demonstrăm că medicamentul rămâne în țară. Medicamentul costă 9 lei și din păcate nu prea este. Am văzut că s-au primit donații la nivel național dar la noi nu au ajuns. În Maramureș nu sunt farmacii care să fi primit nicio donație. Cea mai apropiată localitate de noi care a primit medicamentul este Cluj. Această situație nu este de acum, este de mult, nu doar de la începutul anului”, a explicat Simina Timiș.

În aceste condiții, fiecare farmacie încearcă să se descurce cum poate și să găsească metode prin care să asigure tratamentul pentru cât mai mulți pacienți. “La noi în farmacie am primit de la diverse depozite câteva cutii de Euthyrox de diverse concentrații. Am mai primit și flacoane de Accu-thyrox, care este același lucru, dar este sub formă de soluție. Noi dăm fiecărui pacient câte un blister să aibă câte o lună de zile tratament. Asta este tot ce putem face. În plus, să facem mereu comenzi justificate. Comanda este mult îngreuntă pentru că majoritatea pacienților nu beneficiază de compensare.

Pacientul are de obicei rețetă simplă de la medicul de familie pentru că merge o dată sau de două ori pe an la control, la Cluj. Specialistul le spune ce concentrație să ia și pentru 9 lei nu merge la medicul de familie pentru rețetă compensată. Așa că noi fie primim solicitarea de la pacient direct, fie pacientul vine cu o rețetă simplă de la medicul de familie. Dar dacă ea nu poate fi înregstrată în sistem nu putem să face, comanda. În situți asta se află cei mai mulți pacienți, peste 90%. Noi avem și câțiva copilași care au nevoie de Accu-thyrox și pentru ei am mai găsit, dar foarte greu ne descurcăm. Este îngrozitor. Sunt foarte multe medicamente deficitare. Cât timp a fost tolerat exportul paralel am avut probleme. Acum, cu starea de urgență s-a oprit, dar înainte totul mergea la export, direct din depozit. Noi întrebăm depozitul dacă are pe stoc medicamentul respectiv și ei spun că nu, iar noi trebuie să-i credem pe cuvânt”, a explicat Simina Timiș.

Ministerul Sănătății recunoaște că criza pe piață a acestui medicament persistă și a anunțat la începutul acestei luni că va suplimenta cantitatea de medicamente. “Livrările de Euthyrox comprimate vor continua în cursul trimestrului II 2020, cu cantități suplimentate în procent de 10 până la 30% în raport cu trimestrul I. Se asteaptă ca, acest fapt coroborat cu prescrierea și eliberarea rațională, implementată deja de farmacii, să contribuie la reechilibrarea disponibilității Euthyrox pe piață”, precizează Ministerul Sănătății.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here