GREU CU LEGILE ASTEA – Copacii din Pasul Gutâi, doborâţi de furtuna din septembrie, aşteaptă lucrătorii silvici

845

A trecut mai bine de un jumătate de an de când Pasul Gutâi a fost afectat puternic de o furtună care a pus la pământ numeroşi copaci. Abia acum, spune prefectul Vasile Moldovan, se va putea face exploatarea acelei mase lemnoase, iar cei de la societatea care se ocupă de modernizarea acestui drum să se poată apuca de montarea parapetelor pe această zonă.

“Am cerut sprijin la cei de la Direcţia Silvică pentru degajarea copacilor afectaţi de furtuna din septembrie. Cei de la Direcţia Silvică ne-au comunicat, la ultima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că s-au finalizat procedurile şi urmează să se facă exploatarea. Exploatarea este cu atât mai necesară cu cât montarea parapetelor va crea anumite dificultăţi în exploatarea masei lemnoase. Am discutat cu firma care se ocupă de acest drum şi cu cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să demareze procedura de montare a parapetelor în acele zone abia după ce vor fi extraşi copacii. Sper ca în cursul acestei luni să se finalizeze totul. De ce a durat atâta? Ei invocă proceduri din lege. Din păcate, legiuitorul nu a prevăzut o asemenea situaţie”, a arătat Vasile Moldovan.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai precizat că Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş a făcut numeroase demersuri, “inclusiv la nivel central, pentru că se puteau rezolva problemele prin ordin de ministru, dar se pare că nu s-a dorit sau nu ştiu care a fost motivul. Cert este că procedurile s-au finalizat, dar să dureze şapte luni de zile mi se pare cam mult”.

Vă reamintim că furtuna din septembrie 2017 a afectat/avariat peste 1.200 de locuinţe, peste 300 de anexe gospodăreşti, 78 de obiective socio-economice. Copacii prăbuşiţi de rafalele de vânt, dar şi elementele de arhitectură antrenate de pe acoperişuri au produs pagube la autoturismele parcate în Baia Mare. Au fost doborâţi de vânt opt stâlpi de la reţelele de telefonie, 22 de stâlpi de la reţelele de electricitate, au fost afectate peste 470 puncte de transformare, peste 25 linii electrice aeriene din reţeaua de alimentare cu energie electrică, respectiv stația de înaltă tensiune din Tg. Lăpuș. Furtuna din septembrie a mai afectat 2,5 km de străzi, 16,9 km de drumuri comunale şi trei podeţe.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here