GREU CU FINANŢAREA – Cetatea Zynir, slabe şanse pentru refacere şi includere în circuitul turistic

1096

Seiniul este cunoscut de către maramureşeni, printre altele, drept locul unde se află Dealul Comja, unde în anul 1939, la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, soldaţii armatei române au plantat puieţi de pin, molid şi brad, în forma numelui marelui poet român, Eminescu. Inscripţia nu mai există acum, dar administraţia seineană, alături de cea sătmăreană, speră să poată rescrie numele marelui poet naţional.

În plus, administraţia locală din Seini caută finanţare pentru a putea aduce cumva, în circuit turistic, Cetatea Zynir, din care acum au rămas doar câteva pietre. Pietre la care se ajunge destul de greu.

“Din 2010, acest teren este pe UAT Racşa, am făcut un parteneriat cu ei şi dorim să rescriem Eminescu. Cu cetatea e mai greu, nu sunt poze vechi, doar câteva pietre mai sunt acolo. Şi căutăm finanţare pentru cetate, dar încă nu am găsit. Or, fără finanţare un proiect de o asemenea anvergură nu se poate realiza de la bugetul local. Nu putem să avem foarte multe cofinanţări la proiectele câştigate, dar sperăm să reuşim în acest an şi restaurarea casei Bay. Noi căutăm orice finanţare am putea găsi pentru cetate şi poze vechi cu cetatea, dar nu găsim”, a declarat, pentru Axanews.ro, primarul din Seini, Gabriela Tulbure.

De la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului am aflat că în secolul al XIII-lea se pomeneşte despre Castrum (cetatea) Zynir, iar primul document scris despre localitatea Seini îl avem din anul 1341.  Cetatea străjuia împrejurimile şi a aparţinut mai multor feudali. Domeniul Cetăţii-Castrum Zynir – cuprindea întreaga Ţara Oaşului şi pe Someş în sus până la Buşag şi în jos, Roşiori, Pomi, Lipou, Apa şi Odoreu.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here