GREU CU BANII – Cale lungă și anevoioasă pentru salvarea bisericii vechi din Buteasa

313

Salvarea bisericii din Buteasa nu este o treabă deloc ușoară, fiind nevoie de multă determinare, voință din partea tuturor factorilor implicați, dar, mai ales, este nevoie de bani. Acțiunile de salvare a acestei biserici deocamdată s-au oprit până după Paște, când se vor relua demersurile și când se speră să nu fie prea târziu pentru acest lăcaș de cult.

„S-a lucrat la expertiza tehnică și așteptăăm să vedem cu ce poate contribui și Primăria Șomcuta Mare, după ce se stabilește bugetul, atât la plata expertizei, cât și o contribuție cu privire la materialul lemnos. După sărbători reluăm circuitul instituțiilor ce ne pot ajuta… Am fost împreună cu tinerii din Buteasa la o clacă și am recuperat părți din pânza pictată, ușile împărătești, precum și alte câteva obiecte mici, am selectat materialul lemnos sănătos…”, susțin reprezentanții Direcției pentru Cultură Maramureș.

Maramureșenii știu că biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din România în categoria Monumentelor de arhitectură, grupa valorică B a Monumentelor istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local. Biserica din Buteasa se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn din Maramureș, tot edificiul având nevoie de reparații urgente.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here