GRAV – Primarul din Ulmeni, în greva foamei la Ministerul Sănătății (ACTUALIZARE)

2793

Primarul orașului Ulmeni, Lucian Morar, a ales să intre în greva foamei la Ministerul Sănătății pe durată nedeterminată. Protestul a demarat astăzi, 15 aprilie, iar colegii din Primăria Ulmeni au anunțat deja că susțin acest demers. Nemulțumirile edilului din Ulmeni sunt legate de inexistența în Ulmeni a unei substații de ambulanță în condițiile în care Ulmeniul este alcătuit din șapte sate.

Morar aduce în discuție și absența unei unități sanitare pe zona Baia Mare – Ulmeni, bolnavii din zonă trebuind să ajungă la Spitalul Județean Baia Mare.

SCRISOARE DE PROTEST

Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni, a intrat în GREVA FOAMEI!

Lucian Morar, primarul de Ulmeni, a decis să protesteze împotriva deciziei de a se înființa o substație de Ambulanță în Ariniș și nu la Ulmeni. El s-a plasat în fața Ministerului Sănătății, (parte din comisia interministerială care decide locul înființării substațiilor) și a anunțat că a intrat în greva foamei pe termen nelimitat. Motivele sunt enumerate într-o scrisoare de protest pe care o reproducem integral. (Glasul Maramureșului)

Luni, 15 aprilie 2019, Ministerul Sănătății. Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni, județ Maramureș se instalează în fața Ministerului Sănătății pentru un altfel de protest. Unul radical și, totodată, periculos pentru sănătatea lui. Hotărârea lui este definitivă: greva foamei! Primul primar care face acest gest extrem. Acasă, soția lui, însărcinată în aproape 5 luni, este extrem de îngrijorată! El, în București, cu o stare psihică bună, luptă pentru comunitatea lui! Luptă pentru oamenii pentru care, din anul 2008, a făcut tot posibilul pentru a le fi mai bine.

#File de război – Episodul 1

În orașul Ulmeni a existat stație de ambulanță, încă de pe vremea când era comună, iar în anul 2005 a fost desființată. Orașului Ulmeni, județul Maramureș îi sunt arondate un număr de 7 sate: Tohat, Chelința, Țicău, Arduzel, Someș-Uileac, Vicea, Mânău, iar pe traseul Baia Mare – Ulmeni nu există nici o substație a Serviciului de Ambulanță Maramureș, care să deservească cu maximă operativitate urgențele din orașul Ulmeni și localitățile mai sus menționate. Mai mult decât atât, nu există nici un spital în această parte a zonei Someș – Codru, cea mai apropiată unitate spitalicească fiind la Baia Mare, la o distanță de aproximativ 50 km.

“Sunt siderat de decizia Ministerului Sănătății, comunicată public prin canalele media județene cu prilejul inaugurării Laboratorului de Radioterapie cu Energii Înalte, de a înființa o stație de ambulanță în comuna Ariniș, județul Maramureș, în condițiile în care U.A.T. Oraș Ulmeni a început acest demers justificat în anul 2011 și nu a primit răspuns favorabil. Am transmis solicitări privind înființarea unei stații sau substații de ambulanță în orașul Ulmeni, județul Maramureș, începând cu anul 2011, înregistrate cu nr. 2111/10.03.2011, nr. 3893/09.06.2011, nr. 3657/17.06.2015, nr. 3621/17.10.2015 (le anexăm prezentei)” – Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni.

Comunitatea din Ulmeni are un număr de 7.474 persoane, din care 1.750 sunt de naționalitate maghiară și aproximativ 1.900 sunt persoane de etnie romă. Comunitatea romă  se confruntă cu  următoarele situații: diferite dizabilități, boli cronice, boli aflate în faze terminale care necesită tratamente paleative, graviditate, vârsta a treia, vârsta sub 5 ani, familii monoparentale, persoane singure, care solicită foarte des serviciul de ambulanță. Încă din Antichitate, oamenii au fost supuși discriminării, deși Declarația Universală a Drepturilor Omului din anul 1948 proclamă în primul articol faptul că “Toate ființele se nasc libere și egale în demnitate și drepturi.”  Comunitatea de naționalitate maghiară și etnie romă, în calitatea lor de membri ai societății, are dreptul la securitatea socială, sunt îndreptățiti ca prin efortul național  să obțină realizarea drepturilor sociale, indispensabile pentru demnitatea și libera dezvoltare a personalității lor. Cine decide care este nivelul „calității vieții” necesar pentru a avea drepturi egale?

Numărul  mare de solicitări existente în orașul Ulmeni, și mai ales din rândul comunității rome, susțin oportunitatea înființării unei substații de ambulanță în orașul Ulmeni pentru a se putea interveni cu cea mai mare promptitudine la solicitările din zonă. Urmare a celor precizate mai sus, pentru a reduce timpii de intervenție și pentru încadrarea în limitele prevăzute în normele legale (Legea nr.95/2006, Titlul IV și normele de aplicare a acesteia) se impune ca o necesitate majoră înființarea unei substații de ambulanță în orașul Ulmeni, care să activeze în flux continuu.

„Dincolo de convingerile politice și ideologice diferite, constat  profund revoltat, faptul că s-a luat decizia înființării unei stații de ambulanță în comuna Ariniș, în condițiile în care U.A.T. Oraș Ulmeni a solicitat, începând cu anul 2011, acest lucru. Doresc să resping confuzia voit indusă că totul se reduce la poziționări politice, ideologice și/sau etnice diferite și că acesta ar fi motivul înființării unei stații de ambulanță în comuna Ariniș și nu în orașul Ulmeni.

Înființarea unei substații de ambulanță în orașul Ulmeni este de o importanță deosebită pentru asigurarea premiselor necesare de performanță a activității medicale din județul Maramureș. Argumentăm solicitarea noastră și prin adresele  nr. 2243/22.06.2015 și nr. 2407/01.07.2015 transmise de Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș către Direcția de Sănătate Publică a județului Maramureș și  Ministerului Sănătății (în anexă).

Se ridică întrebarea: Care este pragul de la care o comunitate „are valoare” și, în plus, nu „consumă inutil” resurse publice? Solicit  Ministrului Sănătații, să își clarifice public poziția referitoare la aprobarea înființării substației de ambulanță în comuna Ariniș și nu în orașul Ulmeni. Întăresc acest aspect făcând mențiunea că celelalte 6 substații de ambulanță din județul Maramureș funcționează în Municipiul Sighetu Marmației și în orașele Borșa, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș,  Seini și {omcuta Mare. Concluzia este una singură! Orașul Ulmeni este singurul oraș din această zonă a județului Maramureș, care are în componență 10 comune, și ar fi o premieră nefericită înființarea unei substații de ambulanță într-o comună (Ariniș) și nu în singurul oraș al acestei zone Someș – Codru.

De astăzi, voi sta aici în fața Ministerului Sănătății, protestând în greva foamei, în speranța că atitudinea dumneavoastră se va schimba în sensul de a veni în sprijinul nostru și de a înființa o substație de ambulanță în orașul Ulmeni și nu în comuna Ariniș. Demersul meu  are în vedere respectul pentru comunitate și se plasează dincolo de poziționări și opțiuni politice și/sau etnice. – Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni, județ Maramureș.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here