GRAV – Numărul cazurilor de cancer de plămâni, în creștere

343

Societatea Română de Pneumologie atrage atenția asupra faptului că la nivel de țară numărul cazurilor de cancer de plămâni este tot mai mare. Anul trecut au fost înregistrate 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, din care aproape 2/3 fiind înregistrate la sexul masculin.

Medicii spun că mortalitatea prin cancer de plămâni este a treia cauză de deces generală în România, primele locuri fiind ocupate în ordine de bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral.

Nu ne interesează sănătatea

Studiile medicale arată că în Romania un adult din trei fumează, iar rata fumatului este în creștere în rândul adolescentelor, un procent de 17% din fetele de 15 ani fumand frecvent.

Fumătorii de peste 20 de țigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecții respiratorii severe comparativ cu nefumătorii, spun medicii specialiști.

Medicii maramureșeni atrag atenția asupra faptului că există peste 7.000 de substanțe chimice în fumul de țigară, dintre care cel puțin 250 sunt cunoscute ca fiind dăunătoare și 69 dintre acestea sunt recunoscute ca substanțe cauzatoare de cancer, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

“Dacă ne uităm pe datele statistice, observăm că boala aceasta, cancerul, la modul general, apare în procent de 53,7% la grupa de varstă cuprinsă între 50 și 69 de ani, 36,6% la persoanele peste 70 de ani, 8,15 la grupa de varstă 25-49 ani. Restul sunt procente mici. La bărbați, din 991 cazuri, în procent de 16% am avut cancer pulmonar, urmat de cancer de prostată. La femei, din 943 cazuri, cele mai multe au fost cancer de sân, urmat de cel de col uterin. Și să știți că nu numai fumatul este una din cauzele apariției cancerului pulmonar, mai pot fi și noxele atmosferice. De ce fumăm? Educația, în primul rand, apoi spiritul de grup, dacă el fumează, eu de ce să nu o fac etc”, completează dr. Rareș Pop, directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș.

“Fumatul este o problemă. Peste tot se fumează, inclusiv la locurile de joacă pentru copii, ceea ce nu mi se pare tocmai normal. Dar fiecare face ce vrea cu viața lui, dar la locul de joacă ar trebui interzis fumatul. Am doi copii mici și încerc să îi țin cat de departe pot de fumători. Dar nu e ușor, cand în jurul tău cei mai mulți fumează”, spune Raluca B.

Cum se manifestă cancerul pulmonar?

Potrivit informațiilor furnizate de către Societatea Română de Pneumologie, de cele mai multe ori cancerul pulmonar începe să se manifeste când deja a evoluat mult timp în tăcere, făcând ca diagnosticul să se pună adesea în faze avansate ale bolii.

Medicii spun că tusea (sau schimbarea caracterului tusei) ar trebui să fie primul semn care ar trebui să îngrijoreze un fumător. Numai că fumătorii iau măsuri abia atunci când  apare expectorația cu striuri de sânge sau chiar hemoptizia (expectorarea de sânge).

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here