ACTUALIZARE 3 – GRAV – Grădiniță închisă în Baia Mare, după ce mai mulți copii au ajuns la spital. Există suspiciunea unei toxiinfecții alimentare!

4120

Incident la o grădiniță din Baia Mare. Mai mulți copii au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase. Există suspiciunea că alimentele consumate au fost infestate cu salmonella, conform simptomatologiei.

DSP Maramureș a decis închiderea temporară a blocului alimentar din cadrul unității de învățământ. Apoi, conducerea unității a decis să sisteze activitatea câteva zile, până când vor veni rezultatele de laborator.

ACTUALIZARE – Reprezentanții DSP Maramureș au prelevat probe. “Situația este în continuă dinamică. Luni au ajuns doi copii la Infecțioase, marți patru, miercuri șapte. Unul a fost externat. În dimineața zilei de miercuri erau 12 copii și doi adulți. Grădinița a fost închisă, întrucât poate reprezenta un focar de toxiinfecție alimentară. Au fost recoltate probe biologice, inclusiv exudat faringian. Au fost recoltate și probe din alimentele consumate. Simptomatologia este similară cu cea de la Salmonella, însă vom știi cu siguranță numai, probabil, în cursul zilei de luni. Inclusiv membri ai personalului s-au simțit rău. Noi am decis închiderea blocului alimentar până la sosirea rezultatelor și am recomandat să nu se mai gătească. Grădinița a fost temporar închisă”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

ACTUALIZARE 2 – Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș au luat legătura cu conducerea unității de învățământ. “Fiind o grădiniță particulară, aceasta are o autonomie, totul este reglementat de Legea Educației Naționale, art. 60. Noi avem numai rol de monitorizare. Am vorbit cu conducerea unității și mi s-a adus la cunoștință că au fost șase copii cu probleme de sănătate, care ar fi mers la spital. În plus, am înțeles că DSP a luat probe, iar rezultatele le vom avea luni. Au primit recomandarea să nu mai gătească, până nu vin rezultatele. S-a decis suspendarea cursurilor joi și vineri. Ei nu au mai gătit de când au fost sesizate problemele”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Adriana Meșter, purtătoru de cuvânt al ISJ Maramureș.

ACTUALIZARE 3 – Conducerea asociației care conduce grădinița particulară spune că nu știe să existe copii internați. “Am înțeles că s-au prezentat la spital, după ce au avut diaree, febră și vărsături, patru, maxim șase copii. Marți, prezența a fost de 28 de copii dintr-un total de aproximativ 40, care vin la grădinița noastră. Eu am chemat DSP-ul să vină, să recolteze probe, după ce una dintre îngrijitoare, care de obicei nu mănâncă la unitatea noastră, au început să se simtă rău și o fetiță care fusese la înot cu o zi înainte. Apoi au apărut și alte cazuri. DSP a recoltat probe, inclusiv din mâncare, dar și de la copii și de la angajați. Inclusiv eu m-am dus la spital, pentru analize, pentru că nu m-am simțit foarte bine. Am discutat cu părinții și, până când vom avea rezultatele, am decis să suspendăm temporar cursurile până luni. Mai bine să stăm câteva zile așa”, a declarat, pentru AxaNews.ro Rodica Bălan, președinta asociației.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here