GRAV – Lucrările la sensul giratoriu de la Elanko, abandonate. La Italsofa şoferii nu respectă indicatoarele rutiere

964

Poliţia Rutieră Maramureş a adus în discuţie cele două sensuri giratorii de la Italsofa şi Elanko. Acolo lucrările au demarat anul trecut, în momentul de faţă fiind abandonate.

“Intersecţia de la Italsofa, varianta ocolitoare a municipiului Baia Mare, acolo este în lucru un sens giratoriu, se lucrează la exproprieri, terenul existent este insuficient, trebuie ţinut cont de faptul că acolo vor circula şi autocamioane cu remorcă. Terenul existent nu permite efectuarea în condiţii de siguranţă a încadrării pe benzile de circulaţie care vor rezulta în urma amenajării în giraţie a intersecţiei a TIR-urilor. Se doreşte lărgirea drumului, pentru a permite şi vehiculelor de mare tonaj să circule în siguranţă. La Elanko e vorba de lipsa fondurilor. E o rezolvare provizorie a intersecţiei, aşteptăm, sunt promisiuni ferme că se va definitiva în acest an şi această intersecţie. A fost sezonul rece, nu s-a putut lucra, aşteptăm primăvara, ca să demareze lucrările”, a precizat şeful Serviciului Rutier Maramureş, Dorin Gherman.

Şoferii nu respectă indicatoarele rutiere

Poliţia Rutieră atrage atenţia asupra unor reguli de circulaţie care se încalcă frecvent de către mulţi conducători auto, numai o minune făcând ca să nu avem înregistrate accidente rutiere grave.

“Legat de Italsofa, trecând prin zonă, am constatat că foarte mulţi conducători de autovehicule nu ştiu să circule în intersecţie pe actuala semnalizare. În sensul că nu respectă semnificaţia indicatoarelor şi putem avea oricând accidente. Norocul a făcut ca să nu avem accidente grave până acum. Ideea este că cei care vin dinspre Săcălăşeni, dinspre târgul auto, nu au prioritate faţă de cei care circulă de pe strada Dumbravei către Italsofa. Dimpotrivă, prioritatea este exact invers. Aceeaşi situaţie o avem şi la intersecţia din Baia Mare a străzilor Motorului cu Mărgeanului. Se circulă şi acolo incorect.

Nu se respectă indicatoarele. Nu se cunoaşte ordinea de prioritate a indicatorului. Am întâlnit, din păcate, şi instructori auto, profesori de legislaţie rutieră care au interpretat eronat semnificaţia indicatoarelor şi ordinea de trecere prin intersecţie. Din păcate, se circulă în multe ocazii după ureche. Explicaţii de genul că “trec de 20 de ani prin intersecţia asta” nu ne ajută, pentru că se pot schimba valorile de trafic, în sensul creşterii sau descreşterii valorilor de trafic pe acel tronson de drum, raportat la drumul cu care se intersectează. Prioritatea noi o gândim în funcţie de valorile de trafic. Un drum cu valori mai ridicate de trafic va fi prioritar faţă de un drum cu valori reduse de circulaţie”, concluzionează şeful Serviciului Rutier Maramureş.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here