GRAV – Depozitele preferă să vândă medicamentele în străinătate, la mii de euro

149

Medicamentele originale, tot mai greu de găsit. Farmaciștii susțin că o soluție ar fi ca depozitele să fie nevoite să asigure medicamentele necesare în țară în primul rând și nu să le ofere spre export, iar pacienții români să rămână fără medicamente. În condițiile în care, în străinătate medicamentele sunt mult mai scumpe decât în România, pentru producători este mult mai rentabil exportul.

“În aprilie se preconizează o nouă scădere a prețului medicamentelor și nu știm ce va fi. O să ajungem să luăm medicamente din Ungaria sau din alte țări. Colegiul Farmaciștilor se luptă de ani de zile, dar este foarte greu de comunicat și pentru că se schimbă des miniștri. Asociațiile profesionale și ale pacienților sunt ascultate parțial. Ar fi trebuit ca exportul paralel să nu fie legal. Medicamentele necesare pentru țara noastră, să rămână \n țara noastră și să ne protejăm un pic populația. De exemplu, dacă în România un medicament costă 3.900 lei, același medicament în Germania se vinde cu 5.000 euro, atunci depozitul are voie să-l vândă direct în Germania, deși noi facem cereri justificate, cu copii după rețete pentru bolnavii noștri, ca aceștia să aibă tratament. Asta este problema numărul unu, cea mai mare problemă“, a explicat Simina Timiș.

Pacienții, „la mâna“ farmaciștilor

În aceste condiții, pacienții care suferă de boli cronice grave și au nevoie de tratamente scumpe, anunță din timp farmaciile, în speranța că acestea vor face rost de pilulele necesare când vin cu rețetele. Printre altele, unele medicamente pentru pacienții cu afecțiuni cardiace sau neurologice sunt greu de găsit, iar pacienții nu-și permit să le cumpere singuri din țările vecine.

“Pe partea de neurologie sau de cardiovascular sunt medicamente foarte greu accesibilie. Am găsit foarte greu anticoagulantele sau medicamente necesare pacienților cu stent. Au fost pacienți care și-au luat din străinătate, din Ungaria. În cazul bolilor cronice grave, precum poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă, la fel sunt probleme. Sunt bolnavi care ne spun din timp că o să vină cu rețeta și ne roagă să le facem rost de medicamente. O altă problemă este că ei vin cu rețeta pe trei luni și medicamentele au 56 de comprimate, când nouă ne trebuie 60 de tablete.

Nu pot să decontez rețeta. Trebuie să dai două cutii și tu nu poți să primești două cutii. Așa țin rețeta blocată în farmacie și e vorba de medicamente scumpe, de zeci de mii de lei. De exemplu, un medicament costă 15.900 lei, iar bolnavul nu poate să-și cumpere medicamentul din străinătate, cine are atâția bani? Așa că farmacistul dă pacientului medicamentele, dar nu poate deconta rețeta. Este greu și pentru noi, pentru că ținem blocați foarte mulți bani, și trebuie să iei în considerare și aspectul financiar”, a precizat Simina Timiș.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here