GRANIȚE DE JUDEȚ – Localităţi maramureşene cu vecini interesanţi…

1536

Nu noi am pus harta-n cui şi nici nu ne-am aşezat intenţionat acolo. Privind cu atenţie harta Maramureşului, poţi avea surprize interesante a vecinătăţilor anumitor localităţi. De exemplu, comuna Bicaz din Ţara Codrului aproape că n-are vecini din Maramureş, decât Oarţa. În rest, roată sunt sate din Sălaj şi Sătmar, de la Soconzel şi Stâna la Bogdand, Hodod şi Giurtelecu Hododului a lui Virgil Măgureanu.

Stranii vecinătăţi

Să nu ne mirăm, câtă vreme, teritorial, însuşi Baia Mare se învecinează cu Săpânţa şi Deseşti-Mara, ba indirect, prin terenurile de deasupra Usturoiului, spre Ulmoasa, cu Negreşti-Oaş!! Sigur, nu se compară cu oraşul Borşa, care în partea nordică, în zona Baia Borşa, se învecinează cu Holoshyna, Sarata şi Shepit din Ucraina, dar şi cu Bobeica şi Iedu din Cârlibaba-Suceava! Dar nici cu Seiniul nu ne ruşinăm, înafară de Cicârlău, oraşul e înconjurat din trei puncte cardinale de sate şi comune sătmărene: Pomi, Valea Vinului, Apa, Medieşu Aurit, Oraşu Nou, Racşa şi Vama!În partea de sud a judeţului, situaţii la fel de interesante: satul Larga din Suciu de Sus e mai aproape de satele bistriţenele Agrieş, Agrieşel şi Târlişua decât de Suciu! |n aceeaşi zonă, satul Boiereni se învecinează, la noi, în }ara Lăpuşului, doar cu Rohia, în rest vecinii săi sunt sate din Cluj şi Bistriţa: Măgoaja, Valea lui Opriş, Valea Căşeiului, Strâmbu sau Huta.Revenind în nord, facem cunoştinţă cu nedreptăţile istoriei: satul Teceu Mic din comuna Remeţi e vecin, peste graniţa cu Ucraina, cu Tyachiv, adică Teceul Mare… În imediata vecinătate, satul Piatra (maghiaro-ucrainean) se învecinează cu Yablunivka din Ucraina şi cu satele din Țara Oaşului.

Şi altfel de vecinătăţi

Nu e singurul tip de ciudăţenie geografică vecinătatea cu ţări sau judeţe din jur. Şi între ele, localităţile din Maramureş au generat situaţii stranii. Cea mai celebră situaţie de gen este a cartierului Şugău, de fapt o stradă care începe în comuna Vadu Izei, cu săteni şi se termină în Sighetu Marmaţiei, cu orăşeni. Pe aceeaşi stradă, pe o parte sunt orăşeni şi pe cealaltă săteni!! Un alt caz interesant este între orăşelele Dragomireşti şi Săliştea de Sus, unde un cătun aflat pe deal, între localităţi, aparţinea de Dragomireşti dar nu avea drum de acces decât spre Săliştea. Problema s-a remediat anul trecut, când autorităţile au făcut, în sfârşit, drum de acces. Nu foarte departe şi tot cu Săliştea actor secundar, se află Valea Drăguiesii. Un cartier cu vreo zece case, ce nu aveau acces spre comuna mamă Vişeu de Jos, dar aveau acces feroviar (celebra cale ferată Salva-Vişeu) spre Săliştea şi spre Vişeu! Maramureşul mai are, evident, situaţii de gen, de sate ce nu au drum de acces spre centrul de comună, de-ar fi să amintim Ocoliş – Groşi, unde drumul de legătură se face anul acesta, în 2018. Dar, de departe, cea mai stranie situaţie o are Culmea Prelucilor, unde se găsesc sate ce aparţin la două oraşe şi patru comune. Vecine între ele, îndepărtate rău de centrele administrative. Să le recapitulăm. Satul Groape aparţine oraşului Târgu Lăpuş, Preluca Veche, Preluca Nouă şi Copalnic Deal de Copalnic Mănăştur, la fel şi cătunul Sehelbe. Satele Dealu Corbului şi Aspra aparţin de Vima Mică, fără a avea, deocamdată şi până acum, acces auto direct. Satul Codru Butesii aparţine de oraşul Şomcuta Mare, în timp ce Întrerâuri aparţine comunei Coaş. Toate satele amintite se învecinează între ele la distanţe de un deal-două, dar sunt şi la 10 kilometri de unităţile administrative. Suntem unici şi irepetabili, zău!!!

Alexandru RUJA

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here