GERUL ȘI SĂNĂTATEA – Risc de degerături și hipotermie la cei căzuți pe stradă

278

Iarna a început să-și intre tot mai serios în drepturi și în Maramureș, iar efectele gerului de afară nu au încetat să apară. Chiar dacă nu s-au înregistrat czuri de hipotermie, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Maramureș susțin că au apărut cazurile de persoane căzute pe stradă, care prezintă riscul de a suferi degerături. Vulnerabili sunt în primul rând oamenii străzii, dar și cei aflați în stare de ebrietate și care nu mai reușesc să ajungă acasă.

“Consumul de alcool trebuie să fie moderat, fără abuzuri. Dacă sunt cazuri de persoane care stau prea mult în frig, pot să apară degerături la mâini, la față, dacă sunt expuse la temperaturi extreme. Am avut luna trecută astfel de cazuri. Au fost persoane care erau cazuri sociale, dar și persoane care nu erau cazuri sociale. Au fost găsiți pe stradă și am fost solicitați, i-am transportat la UPU pentru îngrijiri. Au fost cazuri predominante de consum de alcool, dar nu numai. Pe acest principiu noi avem un program de patrulare, la fel ca și instituțiile de asistență socială și se patrulează zonele în care se știe că se află astfel de persoane. |ncă nu am avut cazuri de hipotermie”, a declarat Alexandru Ilieș, purtătorul de cuvânt al SAJ Maramureș. Numai în cele două zile de Revelion, s-au înregistrat patru persoane căzute pe stradă și același număr a fost raportat și în cele trei zile de Crăciun.

Copiii care practică sporturile de iarnă pot să stea mai mult afară

În cazul populației, trebuie limitată expunerea la frig și îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată sezonului rece, cu căciulă, fular și mănuși. În cazul copiilor, aceștia trebuie supravegheați constant și dacă le este frig sau sunt transpirați, atunci trebuie duși acasă.

“Maramureșenii trebuie să urmărească prognoza meteo. În cazul în care se deplasează, odată cu sărbătorile, merg în vizită undeva, mijlocul de transport să fie asigurat cu sistem de încălzire și îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată. În cazul copiilor, ei trebuie să fie îmbrăcați călduros, în conformitate cu temperaturile de afară. Cei care practică sporturi de iarnă pot să stea mai mult afară. Ei fac mișcare, sport, sunt obișnuiți cu temperaturile mai scăzute și nu au probleme. Dar pentru sugari și copii mici trebuie avut mare grijă. Ei pot să iasă doar bine îmbrăcați. Copiii mici pot să stea afară mai mult, dar nu se recomandă să stea prea mult. La copii este important să aibă mănuși și căciulițe care să le acopere și fruntea și urechile. Ei trebuie supravegheați, pentru că mai mănâncă zăpadă, iar dacă sunt transpirați de la atâta joacă, automat trebuie schimbați acasă, pentru a evita îmbolnăvirea”, a explicat Alexandru Ilieș.

Fructele, legumele și ceaiurile nu trebuie să lipsească din alimentație

Nici alimentația nu trebuie dată la o parte. Pentru a face față cu succes la temperaturile scăzute de afară, fructele și legumele sunt esențiale, pentru că întăresc imunitatea organismului. Lichidele călduțe și îndulcite sunt ideale pentru cei care stau mult timp afară. “Referitor la alimentație, se pot bea ceaiuri calde, îndulcite preferabil cu miere. După sărbători, cu o perioadă cu excese alimentare, este recomandabil un regim alimentar mai echilibrat, în care să o aibă o pondere mai importantă legumele și fructele. Ele oferă un aport important de vitamie și nutrienți. Alimentația întărește organisul și imunitata își face datoria. Trebuie evitat sedentarismul, chiar dacă este sezonul rece. O persoană care este alimentată corespunzător și face mișcare, are o stare de sănătate bună”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Maramureș.

Atenție la persoanele bolnave din jur

Sezonul rece vine și cu răceli, iar persoanele bolnave trebuie să evite contactul cu cei din jur și să stea, pe cât posibil, acasă. “De asemenea, recomandăm să se evite contactul cu persoanele care sunt bolnave. Dar până la primele simptome, persoana respectivă este purtător și este contagioasă. Dacă strănută, atunci trebuie să-și acopere gura cu o batisă sau cu șervețel. Cei bolnavi trebuie să-și ia medicația și să se izoleze la domiciliu, pentru că, în sezonul rece cresc virozele”, a concluzionat Alexandru Ilieș.

Cristina LUP

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here