GER DE IANUARIE – Temperaturi de minus 19 grade Celsius în Maramureș

510

Noaptea care a trecut a fost una geroasă în multe zone din Maramureș. Cel mai frig a fost la Iezer, unde am înregistrat minus 19 grade Celsius. În Pasul Gutâi au fost minus 17 grade Celsius. În Baia Mare au fost – 13 grade Celsius. La fel și în Târgu Lăpuș. In Sighetu Marmației termometrele arată minus 15 grade Celsius.

Vremea a fost ușor mai rece decât normalul termic la perioadei, geroasă noaptea. Cerul a fost temporar noros ziua, mai mult senin noaptea. Local în cursul zilei a nins slab. Cantitatea maximă de precipitații inregistrată a fost de 2.5 l/mp, la Suciu de Jos. Vântul a suflat slab la moderat. Temperaturile maxime au fost de -2 grade la Tg. Lăpuș, Ocna Șugatag și -1 grad la Baia Mare, Sighetu Marmației. Izolat, la munte s-a semnalat ceata.

Stratul de zăpadă măsura aseară până la 60 cm la Baraj Firiza.
La primele ore ale dimineții temperatura aerului era cuprinsă între -15 grade la Sighetu Marmației, -13 grade la Cavnic și -12 grade în Baia Mare, Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag, -11 grade la Borșa, Vișeu de Sus, Petrova, Baia Sprie -10 grade la Seini și Șomcuta Mare.

Nivelurile și debitele cursurilor de apă au fost ușor variabile. Temperaturile scăzute au favorizat formarea a două poduri de gheață pe râurile Mara și Bârsău. Gheața este prezentă la malurile râurilor Tisa, Vișeu, Vaser, Iza, Botiza, Mara, Nistru. Curg sloiuri de gheață pe râurile Lăpuș, Suciu, Cavnic, Mara, Izei, Viseu și Tisa.

Exploatarea acumularii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță, conform regulamentului. Stratul de zăpadă măsoară 77 cm la Cavnic, 72 cm in Pasul Gutâi, 70 cm la Băiuț, 69 cm la Firiza, 50 cm la Coroieni, 39 cm la Groșii Țibleșului, 38 cm la Moisei, 33 cm în Poiana Borșa, 30 cm la Mara și Vișeu de Sus. 27 cm la Târgu Lăpuș, 26 cm la Vf. Iezer, 20 cm în Baia Mare, 17 cm la Ocna Șugatag și 15 cm la Sighetu Marmatiei.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat ieri că au fost dispuse măsurile care se impun atunci când avem de a face cu zile geroase.

Două persoane fără adăpost au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor scăzute. Vremea va rămâne și astăzi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Cerul va fi variabil. Izolat la munte va ninge slab. Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană inaltă spulberând zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -6 si -3 grade, iar cele minime vor fi cuprinse intre -14 si -10 grade.

Ninsori pe arii extinse, sunt prognozate maine, 5 ianuarie. Vremea va ramane rece in continuare, Vantul va sufla slab la moderat, cu unele intensificari in zona montana inalta viscolind sau spulberand zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -7 si -4 grade, iar cele minime, in crestere fata de noaptea precedenta, intre -8 si -5 grade.

Dragoș Hojda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here