GENERAȚII PESTE GENERAȚII – Horea în grumaz, festival concurs în Târgu Lăpuș

327

Weekendul trecut a avut loc cea de-a XIX ediție a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz”, eveniment desfășurat la Casa de Cultură ”Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș, organizat de Primăria și Consiliul Local Târgu Lăpuș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.

Horea lungă din grumaz este un element esențial al culturii tradiționale din Țara Lăpușului, fiind transmisă cu mândrie din generație în generație. Participanții la acest festival – concurs au avut vârstele cuprinse între 9 și 75 de ani.

”Horea este un cântec de dor, de singurătate și foarte rar de revoltă. Ea exprimă jalea, suferința, întristarea, iubirea neîmplinită sau trădată. A nu se confund cu hora, care denumește un dans”, a declarat președintele juriului, profesor doctor Grigore Leșe.

Deschiderea i-a aparținut Alexandrei Țițoc, câștigătoarea ediției precedente, după care au urcat pe scenă cei 12 concurenți înscriși în competiție. Aceștia au prezentat câte două hore și fost împărțiți în două secțiuni: vocal și instrumental.

Publicul prezent a avut parte de recitaluri de excepție ale artiștilor locali – Marcela Latiș, Onișor Pop, Ansamblul ”Horitoarele din Lăpuș”, Ansamblul ”Țibleșul”, Ansamblul ”Tradiții Lăpușene”, și Orchestra Casei de Cultură ”Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș.

„Juriul a ierarhizat evoluția concurenților în funcție de următoarele criterii: calități vocale deosebite, păstrarea autenticității melodiilor și textelor, modalități instrumentale speciale în performarea horei și autenticitatea costumului popular.

Câștigătorii celei de a XIX ediții a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz” au fost Aurelia Bozga – Marele Premiu, Iulia Vlad – premiul I, Victoria Petrenciuc – premiul II și Mariana Cușner – premiul III pentru secțiunea Vocal, iar pentru secțiunea Instrumental, Vasile Hereș – premiul I, Rareș Pop – premiul II și Teodor Burzo – premiul III.

Decernarea premiilor a fost una inedită, deoarece a fost presărată de povești pline de înțelepciune specifice străvechii vatre a satului din Țara Lăpușului, scrise și rostite cu emoția caracteristică de maestrul Grigore Leșe. Marele tezaur uman viu a făcut sala să vibreze ”zicând hore” din grumaz, din fluier și din tilincă”, a anunțat Consiliul Județean Maramureș.

Instituția județeană a finanțat cea de-a XIX ediție a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz” cu suma de 15.000 lei, conform HCJ numărul 187 din 29 august 2019.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here