GÂNDURI DESPRE ȘCOALĂ – Sufletul comunității noastre

1041

Cu pași mici, timizi, dar din câte se pare destul de siguri, vine primăvara și parcă sufletul tresaltăși zboară peste blocurile posomorâte de atât de multă zăpadă, peste copacii curățați prin anumite cartiere și peste munții protectori ai Băii Mari. Orașul în care suntem cu toții stabiliți, în care numărăm secundele la semafor, are și el un suflet, un suflet mare, un suflet ce simte și eu consider că sufletul acestui oraș este în mijlocul școlilor din Baia Mare.

Deși aparent nu e nimic ieșit din comun în școlile noastre, cred cu tărie că sufletul unei comunități este în esența învățăturilor pe care le transmite, altfel spus, izvorăște din educația pe care o are acea comunitate și din cultura care îi stă la bază. Conștientizând aceste lucruri, am încercat, încă de la formare, să sprijinim tot ceea ce înseamnă educație, atât curriculară, cât și extracurriculară și să susținem, cât putem și cum avem posibilitatea, efortul pe care trebuie o societate să-l depună în acest sens.

S-ar putea să rămâneți surprinși, dar suntem doar o asociație de părinți a unei școli din Baia Mare, mândri că facem parte din această școală minunată, atât noi ca părinți, cât și copiii noștri. Sunt de partea noastra și cadrele didactice, pe care le apreciem extrem de mult și a căror muncă o prețuim enorm, chiar dacă, uneori, poate nu reușim să punem în valoare acest lucru prin acțiunile noastre.

O denumire pompoasă nefiind obligatorie, suntem pur și simplu Asociația ”Părinții elevilor de la Școala Dr.Victor Babeș Baia Mare”, o asociație non-profit, non-guvernamentală, apolitică, ce își propune să acționeze în scopul creșterii gradului de autonomie a școlii, al creării unui parteneriat viabil părinți – profesori, dezvoltării relațiilor de colaborare între școală și comunitatea noastră, al respectării și valorificării tradiției și al realizării multor alte activități care nu sunt doar scrise în statutul asociației, dar mocnesc sau chiar ard (unele) și în inima noastră.

Anul trecut, Școala Gimnazială„Dr. Victor Babeș” Baia Mare a sarbătorit 50 de ani de existență și, cu această ocazie, a apărut revista aniversară „Pentru noi”, în care se prezintă semnificațiile termenului „noi”.

NOI reprezintă sufletul acestei instituții.

NOI sunt  copiii care străbat în fiecare dimineață același drum de acasă până la școală, cu gențile „pline de cărți” atârnând pe umeri, dar totuși veseli și plini de viață, dornici de a cânta, de a citi, de a asculta cu ochișori mirați, de a se juca în curtea școlii.

NOI sunt profesorii, cei care intră zilnic în sala de clasă, conștienți că sunt un etalon în fața elevilor și poartă responsabilitatea învățării acestora, profesori care încearcă zilnic să se autodepășeascăși care, dincolo de catedre, sunt niște oameni minunați, cu o inimă mare pentru copilașii noștri și pentru viitorul lor, efort pentru care le MULȚUMIM.

Apoi suntem NOI, părinții unor copii deosebiți, convinși că, dacă școala e pe drumul cel bun, și ai noștri școlari sunt pe mâini bune. Vrem să le fim aproape nu numai prin participarea la ședințe organizate de profesorul diriginte sau învățătorul clasei, ci și prin implicarea noastră în cadrul Asociației de părinți și prin toată susținerea pe care o putem da.

Fiind conștienți că învățătura are nevoie și de condiții practice, am contribuit la modernizarea și eficientizarea calității învățământului de câte ori a fost posibil. În continuare, intenționăm să susținem activitățile elevilor, prin organizarea diferitelor activități sportive, culturale sau târguri unde, chiar dacă nu reușim să acoperim în totalitate costurile unor manifestări, cu siguranță vom realiza o coeziunea claselor, părinților, școlii și comunității, iar școala, la rândul ei, va face ce face cel mai bine: va atrage un număr cât mai mare de copii de vârstă şcolară sau preșcolară, asigurând condiţii materiale şi cadre didactice grozave, pline de dragoste pentru copii și pentru învățătură, pentru a oferi un învăţământ de calitate. Menționasem de vârsta preșcolară pentru că, începând din 2009, funcționează, ca parte integrantă a școlii, Gradinița„Dr. Victor Babeș” cu 3 grupe: două cu predare în limba română și una cu predare în limba germană.

Deși ne-ar plăcea ca fiecare copil, părinte sau cadru didactic să vină cu o mărturie scrisă, am spicuit pentru acest articol doar câteva gânduri, ca să ne putem încadra în paginile numărate ale ziarului: „Dragostea din familia mea o regăsesc în școala aceasta, oglindită în sufletele profesorilor noștri, atenți la fiecare detaliu și cărora le pasă într-adevăr de noi. Rezultatele noastre frumoase li se datorează. Profesorii noștri se străduiesc să ne ajute să devenim oameni buni, înțelepți și plini de iubire. Le mulțumesc fiecăruia în parte și le păstrez un loc special în inima mea. Peste ani, îmi voi aminti cu drag că acești oameni mi-au marcat, în mod fericit, copilăria, iar nebuniile făcute alături de colegii mei de clasă îmi vor aduce întotdeauna zâmbetul pe buze. Dacă mă întreabă cineva unde învăț, îi spun că învăț la cea mai caldă școală din lume. :)” (Teodora Țolaș, elevă)

„Eu, Papp Anna, sunt un dascăl fericit. Acum 50 de ani am fost eleva acestei școli. Viața m-a purtat în multe grădinițe de-a lungul vieții, însă, acum 7 ani, am avut șansa de a reveni la fosta mea școală, de această dată, ca educatoare. Îmi iubesc profesia, deci iubesc copiii! În lumea noastră magică, orice ușă se deschide cu: te rog, mulțumesc, iartă-mă, îmi pare rău, te iubesc. Sunt fericită pentru că această școală, copiii din grupa mea și colegele mă fac să mă simt acasă. Dacă aș putea să mă mai nasc o dată, sigur aș fi tot educatoare. Mi se pare că 40 de ani de muncă au trecut prea repede și… mai am atâtea de făcut!” (Papp Anna, cadru didactic)

„Suntem o familie care locuim în apropierea orașului. Copilul nostru era deja în clasa I, când am aflat de la alți părinți că la Școala Dr. Victor  Babeș există clase cu predare în limba germană. Nu am stat mult pe gânduri și am transferat copilul la această școală. Aici am găsit un colectiv foarte plăcut și prietenos, precum și o doamnă învățătoare pe măsură. Copilul nostru s-a integrat foarte repede și a deprins limba germană ușor, alături de colegi, chiar dacă în familie nu avem vorbitori de germană. Doamna învățătoare le-a insuflat tainele acestei limbi, copiii obținând note foarte bune, cu continuitate și în gimnaziu, datorită cadrelor didactice cu foarte bună pregătire. În această școală, atât doamna director, cât și cadrele didactice își dau tot interesul pentru bunăstarea și binele elevilor, de aceea școala noastră este implicată în multe proiecte, unele chiar cu elevi din alte țări. Mă bucur că am luat această decizie educațională pentru fiul nostru și recomand părinților să își îndrume copiii (viitorii elevi) să urmeze o școală cu predare în limba germană”.

Mariana MUREȘAN – părinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here