GALA PROFESORULUI BOLOGNA – Studenții băimăreni își pot premia profesorii

136

Studenții Centrului Universitar Nord Baia Mare au posibilitatea de a-și premia profesorii care îi inspiră, nominalizându-i la “Gala Profesorului Bologna”. Evenimentul este un proiect național al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care a ajuns la a XIII-a ediție.

„Scopul acestui proiect este să îmbunătățească sistemul de învățământ din România și să răsplătească profesorii care sunt adevărate modele pentru studenți, formând generații, prin metode inovative de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi”, informează reprezentanții ANOSR.

Prima etapă a proiectului a constat în pregătirea studenților evaluatori, care vor evalua profesorii nominalizați de studenții din România. În perioada 27 februarie – 3 martie, voluntari ai organizațiilor studențești membre ANOSR au luat parte la sesiunile de formare a studenților evaluatori, desfășurate în București, Baia Mare (cu sprijinul Ligii Studenților „Pintea Viteazul”), Iași și Timișoara. Pe parcursul acestor zile, studenții au învățat ce înseamnă Procesul Bologna și cum să recunoască caracteristicile profesorilor care implementează un învățământ centrat pe student și care formează caracterele generațiilor viitoare.

“Studenții evaluatori vor participa la cursurile și seminariile profesorului nominalizat, fără a perturba activitatea normală a orelor, după care, aceștia vor purta discuții cu studenții care participă la cursurile/seminariile/laboratoarele profesorului în cauză. Ulterior, după o documentare suplimentară, studenții evaluatori vor avea o discuție mai amplă cu profesorul nominalizat. Evaluarea se va face pe baza unei metodologii de evaluare complexă și obiectivă, prin care se va decide dacă profesorul merită sau nu titlul de <<Profesor Bologna>>.

Această distincție este cu atât mai semnificativă, cu cât vine exclusiv din partea studenților, care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze performanța didactică a profesorilor lor”, precizează reprezentanții ANOSR.

#Au început înscrierile

Studenții băimăreni pot să nominalizeze, pe site-ul  www.profitari.ro, cadrele didactice pe care le consideră că merită să primească distincția de “Profesor Bologna”. Nominalizările pot fi făcute până în data de 22 martie.

„<<Profesorul Bologna>> este un specialist, pasionat de educație, care folosește tehnologia și metodele potrivite de predare cu scopul de a pregăti studenții pentru integrarea în piața muncii, și, mai important, în societatea de mâine. Un <<Profesor Bologna>> analizează și răspunde nevoilor morale, dar și etice ale studenților, știe să decodifice informația într-un limbaj corect, firesc, apropiat. El reprezintă pedagogul care lasă senzația generală de prietenie/ afecțiune/ apropiere, echitate între generații.

<<Profesorul Bologna>> este cel care câștigă prezența, respectul și atenția studenților prin creativitatea metodelor de predare, adaptate stilului de viață al studentului secolului XXI, prin jovialitatea și ușurința cu care se lasă înțeles de către studenți, prin darul oratoriei și încrederea pe care o manifestă față de capacitatea de dezvoltare și înțelegere a studenților.

<<Profesorul Bologna>> este cel care nu-ți lasă timp să te gândești la pauza dintre cursuri. Este cel care nu folosește listele de prezență în scopul de a atrage studenții la cursuri. Este profesorul care îi face pe studenți să se simtă atrași și interesați de educație și de descoperirea ei”, mai precizează reprezentanții ANOSR.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here