FURTUNĂ VIOLENTĂ – Dovada că a fost microtornadă în Baia Mare! Asemănări și deosebiri cu episodul din septembrie 2017 (VIDEO ȘI FOTO)

3196

A fost cod roșu în Maramureș! Da, cod roșu de vijelie, cantități însemnate de apă, intensificări de vânt serioase, respectiv grindină de dimensiuni medii și mari! Avertizarea a scos la iveală deficiențele cu care se confruntă sistemul RO-Alert, care încă nu funcționează așa cum ar trebui.

Cert este că furia naturii a făcut prăpăd. Zeci, dacă nu sute de mașini au fost efectiv ciuruite de bucățile uriașe de gheață căzute din cer, iar acoperișurile au fost asemenea unor coli de hârtie, luate pe sus de vânt și azvârlite, cu forță, de asfalt, lăsând blocuri descoperite pe timpul unor ploi torențiale!

# Dovada că a fost microtornadă!
Cu siguranță, ziua de 28 mai 2019 amintește de 17 septembrie 2017. Atunci, oficial, am avut parte de o microtornadă (sau mezociclon, așa cum este numit în dicționarele de specialitate!), cu rafale de vânt susținute, de peste 94 km/h. Conform scării Beaufort, asta înseamnă o microtornadă. De altfel, atunci supercelulele (adică acele vârtejuri asimilate uraganelor) au fost vizibile cu ochiul liber atunci când au răsucit clădiri, printre care (se vede și acum!) turla Bisericii Sfânta Cruce de la RFN. Ei bine, în 28 mai 2019, viteza vântului a atins 104 km/h, adică a depășit recordul de acum un an și opt luni, însă rafalele susținute au fost însoțite de supercelule mai puține. Ca și o comparație, un uragan serios, așa cum sunt cele care distrug USA sau Indonezia vine cu rafale de aproximativ 119 km/h. În Baia Mare au fost rafale de 104 km/h. Suficiente, însă, să provoace daune. Iar problema este că, de data asta, furtuna a venit cu grindină, și nu orice grindină, ci de dimensiunea unui ou. Așadar, am avut o nouă microtornadă (sau, dacă vreți, mezociclon).

# Unde s-a pierdut codul roșu?
La orele amiezii, Agenția Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de vreme capricioasă valabilă până în dimineața de 1 iunie, dublată de un cod galben, valabil până în 29 mai, ora 12.00. Au ieșit la interval și hidrologii, care au avertizat, tot printr-un cod galben, că vom avea pericol de inundații, până în 29 mai, ora 16.00. Însă, meteorologii au avertizat că am putea avea și avertizări nowcasting, adică în derulare, pe termen scurt, pentru fenomene meteo imediate periculoase. Mai întâi, a fost emis cod portocaliu pentru o parte din Sălaj, iar apoi pentru Țara Codrului. Furtuna s-a deplasat cu putere, exact ca în 17 septembrie 2017, pe direcția SV – NE, adică exact către zona depresionară Baia Mare. De obicei, furtunile vin în Baia Mare ori dinspre vest, adică dinspre zona Satu Mare – Seini, ori dinspre sud-est, adică dinspre Țara Lăpușului. Singurele excepții pe axa SV – NE au fost cele două superfurtuni, asimilate microtornadelor, din 17 septembrie 2017 și 28 mai 2019. Rafalele de vânt și grindina au generat prăpăd. Însă, cu toate acestea, codul roșu născut din codul portocaliu a ajuns în atenția cetățenilor, prin SMS, abia după (cel puțin) șapte minute de la… finalul furtunii care a izbit Baia Mare. Cel mai probabil, supercelula meteorologică a afectat microcelulele telefoniei mobile, iar mesajul s-a pierdut (exact ca în septembrie 2017), ajungând cu întârziere.

# 20 de minute de furie a naturii
În jurul orei 16.30, nervoasa furtună capătă tot mai multă putere de îndată ce se deplasează către nord-est. Mai întâi doboară un arbore din zona Două Veverițe, care cade peste o platformă care transporta trei mașini. Iar după ce mătură Codrul și Chioarul, izbește Baia Mare dinspre zona Gării. Frontul atmosferic de vreme severă se deplasează pe firul râului Săsar, mai întâi produce pagube în cartierul Meda, după care ia în piept zona cartierului Săsar, de la mall până la Buclă. Acoperișurile blocurilor de pe bulevardul Independenței sunt aruncate către nord în numai câteva clipe. Acestea se prăvălesc ori pe spații verzi și în grădini, ori pe carosabil, punând în pericol autoturismele parcate. Mai grav este că intră în scenă pelicula atmosferică de grindină, care face prăpăd. O mulțime de autoturisme situate în parcări, de la Buclă până mai jos de mall sunt efectiv ciuruite de bucățile de gheață. La fel, pereții blocurilor. Mai ghinioniști sunt cei care au avut ferestrele către sud sau sud-vest. Aceștia s-au trezit cu geamurile sparte de gheața de dimensiunile unui ou de prepeliță. Câteva străzi din cartierul Săsar – Iza, Alexandru Odobescu, Narciselor, Victor Babeș, Dimitrie Cantemir, Ciprian Porumbescu sau Victoriei – sunt, parțial sau integral, acoperite cu apă. Totul, în numai 20 de minute. Zona RFN a fost cea mai afectată de prăpăd.

Cătă ȚINEGHE

Citește și

ACTUALIZARE 5 – IMAGINILE DEZASTRULUI – A fost microtornadă! Prăpăd și un cod roșu întârziat! Acoperișuri azvârlite ca niște coli de hârtie și mașini ciuruite de grindină în Baia Mare(VIDEO ȘI FOTO)

CU OCHII PE NOI – Furtuna din Baia Mare a devenit… internațională. Imaginile, urmărite pe tot globul (VIDEO ȘI FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here