FURT DIN LOCUINȚĂ – Casă răvășită într-o localitate din Maramureș. Ce s-a întâmplat cu infractorii

260

Au fost sesizaţi, au intervenit de urgenţă şi în doar două ore, operativitatea şi profesionalismul poliţiştilor din Asuaju de Sus s-au transformat în bucuria recuperării unor bunuri cu un prejudiciu mare.

Practic, infracţiunea a fost reclamată marţi, 30 aprilie, imediat după ce o femeie a observat că locuinţa i-a fost răvăşită şi îi lipsesc mai multe bunuri. Primele verificări ale poliţiştilor au relevat că furtul s-ar fi putut comite în perioada 25 – 30 aprilie, iar valoarea prejudiciului a fost estimată la 14.000 de lei.

„Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat şi au demarat activităţile specifice în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului. În doar două ore de la sesizare, măsurile întreprinse şi operativitatea cu care s-a acţionat au dus la identificare a trei tineri bănuiţi de comiterea faptei. Aceştia au fost depistaţi de poliţişti pe raza localităţii Urmeniş, unde a fost găsită şi o parte importantă din bunurile sustrase. O altă parte a fost recuperată în 2 mai de poliţişti, de pe raza localităţii Sălsig. Toate au fost restituite proprietarei. Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a acestora”, a explicat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

# Cum să vă protejați casa
Iată câteva recomandări pentru proprietarii de case, mai exact cum trebuie să își protejeze locuințele. Puteţi monta un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei, protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră, respectiv de iluminare cu senzori de mişcare.

Mai mult decât util pentru liniştea familiei dumneavoastră poate fi instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii sau interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dumnevoastră, bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima. Este importantă apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie care trebuie sa devină un obicei firesc, precum inchiderea uşii. În plus, este foarte utilă prezenţa unui câine. Ar fi de evitat depozitarea în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare. Nu daţi nicio şansă spărgătorilor!

Oamenii legii vă propun să apelaţi la serviciile de consultanţă ale firmelor specializate pentru a alege soluţia optimă de protecţie a locuinţei dumneavoastră. De asemenea, vă propun proiectarea sistemului de securitate trebuie să fie făcută o dată cu proiectul de arhitectură. Proiectarea clădirii trebuie să ia în considerare asigurarea măsurilor de securitate ale acestei. Este utilă îmbinarea mijloacelor mecanice cu cele electronice, pentru o mai bună protecţie şi siguranţă, achiziţionarea acelor sisteme de închidere/asigurare care corespund standardelor de securitate. Este bine să alegeţi acele încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor și apelaţi – pentru montarea unui sistem de securitate – la firme licenţiate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here