FRIG ÎN MAI – Infecțiile respiratorii, o problemă pentru mulți copii

264

Deși temperaturile de afară ar trebui să ne ducă cu gândul către venirea verii, acest lucru nu se întamplă. Temperaturile anormal de scăzute din termometre pentru perioada din an în care ne aflăm face ca mulți copii să ajungă la secția Pediatrie a Spitalului Județean Baia Mare pentru a-și trata infecția respiratorie.

Dr. Lucian Bogdan recunoaște că numărul copiiilor cu infecții respiratorii care au ajuns să fie internați este mai mare în 2019 față de perioada similară a anului trecut. “Având în vedere temperaturile scăzute pentru această perioadă a anului, ne confruntăm cu destul de multă patologie specifică sezonului rece. Ne referim la infecțiile de căi respiratorii inferioare, care se internează. Infecțiile de căi respiratorii superioare se tratează, în general, acasă, dacă nu există complicații, conform indicațiilor medicului. În acest moment, în secția de pediatrie sunt ocupate aproximativ 80% din paturi, iar copiii internați se încadrează în toate categoriile de vârstă, neputându-se afirma că este vreo categorie de vârstă predominantă”, spune dr. Lucian Bogdan.

Medicul pediatru subliniază faptul că perioadele cele mai aglomerate pe această secție sunt cele de la începutul toamnei și până la sfârșitul primăverii. “Față de anii trecuți, da, vorbim de mai multe cazuri de infecții respiratorii, probleme specifice sezonului rece. Una din cauze este tocmai această temperatură scăzută, de 15-17 grade Celsius, spre deosebire de anii precedenți, când se înregistrau temperaturi și de 25 grade Celsius, în această perioadă a anului. Dar, patologia tratată de noi este una variată. Așa cum iarna tratăm și probleme digestive, tot așa și vara, ne putem confrunta cu probleme respiratorii.  Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență deservește populația pediatrică cu toate tipurile de boli pe care le putem găsi la copii, inclusiv cu patologia infecțioasă, unde ușor ne suprapunem cu Spitalul de Boli Infecțioase și cu Spitalul de Pneumoftiziologie”, a adăugat șeful secției de Pediatrie, dr. Lucian Bogdan.

FOTO gralmedical.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here