FRIG, BOLI ŞI ALCOOL -Oamenii străzii din Baia Mare mor pe capete

907

Nu mai au pe nimeni, decât pe ei înşişi. Familiile s-au îndepărtat de ei sau le-au pierdut chiar ei, înecându-şi problemele în alcool. Au rămas fără acoperiş deasupra capului, trăind sub cerul liber, la mâna oricărui binevoitor dornic să le ofere un colţ de pâine. Este povestea oamenilor străzii, pentru care iarna este cea mai mare încercare.

La nivelul municipiului Baia Mare, funcţionează, sub coordonarea Serviciului Public de Asistenţă Socială, un Adăpost de Noapte. Acesta are o capacitate de 60 de locuri şi primeşte, de-a lungul anului, pe cei care nu au unde să se adăpostească din calea gerului. În aceste zile, el este plin până la refuz.

Festin pentru nevoiaşi, de sărbători

Asistaţii social au fost implicaţi într-o mulţime de activităţi în perioada Crăciunului. Pentru că primesc sprijin din partea autorităţilor, aceştia au trebui să ofere şi ei ceva, în schimb. Au făcut muncă în folosul comunităţii. Mai exact, au deszăpezit parcările, trotuarele şi aleile din proximitatea azilului de noapte, dar şi zona Centrului Vechi, unde se află târgul de iarnă. La finalul lucrului, au primit o masă caldă, tradiţională. În noaptea de Crăciun, au avut parte de un program special, în care nu numai că au simţit şi ei bucuria Naşterii Domnului, dar au avut şi cu cine să socializeze. Au împodobit bradul de Crăciun, au primit colindători şi s-au uitat la televizor, în timp ce au degustat bucatele de sărbători. An de an, o familie de băimăreni cu domiciliul în zona centrului social le duce sarmale, cozonaci şi suc. În adăugare, cei de la SPAS le oferă pachete-cadou, cu fructe şi ciocolată. Unii dintre ei s-au învoit să meargă la colindat, la puţinele cunoştinţe pe care le au. S-au întors negreşit, fără a-şi ameţi minţile cu alcool. De Revelion, programul va fi identic. Vor avea posibilitatea unui acoperiş deasupra capului, bucate specifice, tradiţionale, dar vor fi şi nevoiţi să intervină “la lopată”, dacă situaţia o va cere.

Pentru unii a fost prea târziu!

În perioada Crăciunului, în medie, 60 de persoane au fost cazate la Adăpostul de Noapte. Numărul este mic, în comparaţie cu acum patru ani, spre exemplu, când gerul i-a determinat pe oamenii străzii să dea buluc în centrul social. Au fost nopţi cu peste 100 de cazaţi. În ultimii ani, însă, tot mai mulţi nevoiaşi s-au pierdut, înainte de a beneficia de servicii de asistenţă socială. De-a lungul anului, nouă persoane şi-au pierdut viaţa. Unul dintre ele este Gheorghe Gherheş, despre care “Glasul Maramureşului” scria că a fost salvat din ghearele morţii în urma unui apel la Poliţia Locală. I s-a atras atenţia că nu trebuie să consume alcool şi nici să fugă din adăpost, ci să accepte ajutorul oferit. Nu a rezistat tentaţiei. A decedat în luna decembrie, fără ca cineva să mai poată să îl readucă pe linia de plutire. Alţii au avut o soartă mai bună, asistenţii sociali reuşind să îi reintegreze în societate. Au fost situaţii de mame care au ajuns la azil alături de copiii lor. După ce au primit serviciile sociale specifice, au fost mutate la centrul de pe strada Arieşului sau la Romani ori au fost direcţionate către localităţile de baştină. O femeie din Baia-Sprie, spre exemplu, a reuşit să primească o locuinţă socială de la primăria din oraş, după ce, din Baia Mare, a fost direcţionată către autorităţile din oraşul vecin.

Uitaţi de apropiaţi, merită să fie salvaţi de comunitate

În această perioadă, 40 de bărbaţi şi 20 de femei îşi duc veacul la Azilul de Noapte. Fiind perioadă de iarnă, beneficiarii de asistenţă socială pot să primească, zi de zi, un pat cald, o masă caldă şi îngrijire medicală, dacă este nevoie. Unii dintre ei au fost, efectiv, abandonaţi de familii, care au uitat că sunt şi ei taţi, mame sau bunici. Pentru ei, sărbătorile de iarnă nu înseamnă altceva decât lacrimile unor oameni de care cei dragi au preferat să îi lase în voia sorţii, în loc să le ofere o şansă, indiferent de erorile săvârşite în trecut. Unii dintre ei dorm şi acum prin clădiri dezafectate sau pe sub poduri. Se încălzesc consumând spirt şi făcându-şi foc din cartoanele găsite la tomberoane. Pentru ei, bradul de Crăciun s-a pierdut în negura istoriei, o masă caldă este numai un vis frumos, iar o vorbă bună poate fi înlocuită cu un leu pentru nişte alcool ieftin, de proastă calitate. Unii dintre ei se culcă în ger şi nu se mai trezesc a doua zi. S-au întâmplat cazuri suficiente. Un boschetar uitat de familie a fost găsit îngheţat, în urmă cu ceva timp, sub treptele unei clădiri de pe strada Caragiale. O situaţie tragică similară poate oricând să se repete. Cei care cunosc astfel de cazuri sunt rugaţi să ia legătura cu Poliţia Locală. Pot, astfel, cu maximă uşurinţă, să salveze o viaţă!

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here