FORȚĂ DE MUNCĂ IEFTINĂ – S-a dublat numărul lucrărorilor non-UE, în Maramureș

462

În județul nostru, patronii de firme preferă să angajeze persoane din afara Uniunii Europene, în condițiile în care își aduc din străinătate forță de muncă calificată și nu trebuie nici să crească salariile.

“Am făcut o analiză asupra pieței muncii și am constatat că a crescut foarte mult migrația forței de muncă, ceea ce este un lucru știut. Salariile constante au dus la acceastă migrație. Nu am sesizat o creștere a salariilor, cum a fost până în 2007-2008. După criza economică, salariile au stagnat și acum legislația a impus un salariu minim și foarte mulți angajatori se limiteză la acest salariu minim. Acesta este un motiv pentru care persoanele calificate migrează, în special tineri dar și cei peste 40-45 de ani, care doresc un loc de muncă mai bine plătit. Am mai sesizat că, legat de această criză a forței de muncă, angajatorii au fost obligați să apeleze la forță de muncă de la lucrătorii din statele non-UE, care este o forță de muncă calificată și ieftină. Dacă ascultăm angajatorii, ei spun că nu găsesc forță de muncă calificată. Este un proces normal, Așa s-a întâmplat și în Occident, unde românii merg să lucreze. Aceasta este tendința și trebuie să ne obișnuim”, a declarat Oana Oșanu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș.

Anul trecut, numărul solicitărilor pentru locuri de muncă destinate persoanelor din afara spațiului comunitar s-a dublat în Maramureș. Astfel, avem angajați preponderent din India, dar și din Sri Lanka sau Vietnam.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here