FORMULA 1 – Lewis Hamilton a câștigat cursa de la Monza

292

Ferrari era marea favorită la victorie în Marele Premiu al Italiei în fața propriilor suporteri după monopolizarea primei linii a grilei de start în calificările de sâmbătă, însă Scuderia nu a reușit să se ridice la înălțimea asteprarilor suporterilor din tribune.

Raikkonen și Vettel au plecat bine din prima linie a grilei de start, însă finlandezul a fost nevoit să frâneze violent înainte de intrarea în primul viraj pentru a rămâne pe prima poziție.

Plecat de pe locul 3, Lewis Hamilton a inițiat un atac la adresa lui Vettel în a doua șicană, iar cei doi s-au acroșat ușor, suficient pentru ca pilotul Ferrari să piardă controlul monopostului cu avarii la aripa față și în zona radiatorului.

În paralel, Max Verstappen a progresat o poziție după ce l-a depășit pe Valtteri Bottas, iar comisarii de cursă au trimis Safety Car-ul pe circuit, mai ales că Brandon Hartley a abandonat chiar pe linia dreaptă după ce a fost făcut “sandwich” de doi rivali.

Vettel a intrat la boxe pentru înlocuirea nasului monopostului și a cauciucurilor supersoft cu unele soft și a revenit pe 18, în timp ce Nico Hulknerg și Daniel Ricciardo au inlocuit pneurile, în speranța că vor câștiga poziții prețioase după ce au plecat din ultima linie a grilei în urma penaizarilor.

Cursa s-a reluat în turul 4, cu Raikkonen în fața lui Hamilton, Verstappen și Bottas, însă Hamilton a avut o viteză de top mai bună pe linia dreaptă și l-a depășit pe rivalul său de la Ferrari. Raikkonen a revenit câteva viraje mai târziu și a preluat din nou conducerea cursei, reușind să-și consolideze poziția cu un avans relativ fragil.

Ulterior, până aproape de jumătatea cursei, Vettel a fost practic unicul protagonist al etapei după ce a progresat constant în pluton până pe poziția a 8-a și l-a depășit inclusiv pe Ricciardo.

Turul 20 a marcat startul seriei de opriri la boxe pentru piloții de top, care au înlocuit pneurile supersoft su cele soft. Primul la standarduri a fost Raikkonen, ceea ce i-a permis lui Hamilton să rămână câteva tururi în plus pe circuit pentru a obține câțiva timpi foarte buni.

Un steag galben cauzat de abandonul tehnic suferit de Ricciardo i-a pus însă bețe în roate, iar pilotul Mercedes a intrat la boxe în turul 29 și a revenit la câteva secunde în spatele lui Raikkonen. Bottas a devenit astfel lider de conjuctură și a primit instrucțiuni să-l țină în spate pe Raikkonen. În mod surprinzător, finlandezul a rezistat cu pneurile supersoft pe circuit până în turul 36, când a optat pentru soft-uri și a revenit pe circuit tot pe locul 4, în spatele lui Verstappen.

Între timp, deși teoretic existau șanse să poată încheia cursa cu pneurile soft luate la prima intrare la boxe, Vettel a intrat din nou la standuri în turul 30 într-un moment în care concura în spatele lui Raikkonen. Germanul a optat pentru pneuri supersoft, a revenit pe locul 9 și a început o nouă cursă de recuperare până pe locul 5.

Finalul cursei a adus un duel echilibrat pentru prima pozitie, iar Hamilton a reusit in cele din urma sa-l depaseasca pe Raikkonen in virajul Rettifilo in turul 45, cu numai 8 tururi inainte de final. Ulterior, Hamilton a fost semnificativ mai rapid și s-a distanțat la 8 secunde în fruntea cursei, în timp ce Raikkonen a fost nevoit să fie mai precaut pentru a salva pneurile.

Verstappen a terminat cursa pe locul 3 după ce a rezistat atacurilor repetate ale lui Bottas, însă a fost penalizat cu 5 secunde în clasament pentru producerea unui acroșaj cu pilotul finlandez. În urma acestei decizii, Verstappen a fost retrogradat pe 5, iar marele câștigător a fost Vettel, care a terminat astfel pe poziția a patra. Prin urmare, Hamilton și-a consolidat prima poziție în clasamentul general la 30 de puncte.

Romain Grosjean a obținut locul 6 pentru Haas în fața celor de la Force India (Esteban Ocon și Sergio Perez), în timp ce Renault și-a trecut în cont doar două puncte prin Carlos Sainz Jr. Ultimul punct pus în joc a fost obținut de Lance Stroll pentru Williams.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here